Nieuwe onzekerheden bedreigen bouwprojecten naast de stikstof- en de PFAS-problematiek. Omwonenden en milieuorganisaties kunnen voortaan naar de bestuursrechter stappen, ook als zij tijdens eerdere inspraakrondes geen bezwaar hebben gemaakt tegen een bouwproject. De Raad van State heeft deze aanpassing doorgevoerd in het omgevingsrecht na een uitspraak van het Europees Hof. Bouwplannen voor woningen, maar ook voor wegen of windmolens kunnen hierdoor extra vertraging ondervinden, concludeert het FD na een rondgang bij juristen. Belangengroepen krijgen een extra mogelijkheid om bouwplannen te dwarsbomen.
Tot dusver was het niet mogelijk voor omwonenden en milieuorganisaties om naar de rechter te stappen als zij zich niet in de reguliere inspraakrondes hadden geroerd. Een verweer moest tot dusver na publicatie van een ontwerpbesluit binnen een wettelijk afgebakende periode (zes weken) worden ingediend. De aanpassing volgt op een uitspraak van het Europees Hof begin dit jaar. Het Hof tikte Nederland toen op de vingers in het zogenoemde Varkens in Nood-arrest.
Volgens juristen die in het FD-artikel aan het woord komen bestaat er een reëel risico dat de aanpassing vertragend gaat werken op bouwprojecten. Belangengroepen kunnen de ruimere beroepsmogelijkheid strategisch gaan inzetten. De wijziging is per direct ingegaan.