Onrust in de bouwsector na de recente 'vleermuizenuitspraak' van de Raad van State. Volgens die uitspraak is een uitgebreid ecologisch onderzoek nodig voordat spouwmuren kunnen worden volgespoten. Dit om na te gaan of er vleermuizen zitten. De gewenste aanpak kan tot grote kostenstijgingen leiden en daarmee tot afstel van isolatie-plannen.
In de nieuwsbrief Amsterdamse VvE Berichten (AVB) tekent columniste Claudia Siewers aan: “Het lijkt alsof de Raad van State iets nieuws heeft gezegd, maar dit is al jaren regelgeving. De grote uitdaging is nu om überhaupt een ecoloog te vinden die het onderzoek kan uitvoeren. Het zou fijn zijn als de kosten ook beteugeld worden want mijn ervaring is dat je zonder moeite 5.000 euro en meer kwijt bent. Nog los van de tijd die het onderzoek kost.”
Volgens Cobouw zitten veel isolatiebedrijven met de handen in het haar. Zij beperkten zich tot dusver tot een check met een camera in de kieren van een spouwmuur. Overigens werken veel bedrijven op dezelfde manier door, vleermuizenuitspraak of niet, zo leert een rondgang van het vakblad voor de bouw. “We kunnen toch niet zomaar alles neerleggen? Dan raak ik al mijn klanten kwijt”, aldus Robin Noordeloos van Horst Isolatie. Zo reageert ook eigenaar Ben Koning van BKS Spouwisolatie. Hij wil wel rekening houden met de vleermuis, maar "alleen op een realistische manier". Zo'n ecologisch onderzoek geeft volgens hem snel een jaar vertraging. Het gaat niet alleen om onderzoek maar vervolgens eventueel ook om het 'natuurvrij' maken van het gebouw: oftewel het diervriendelijk uitplaatsen dan wel de toegang ontzeggen. En ook dat moet weer worden gecontroleerd.
Het draait om de Wet natuurbescherming. Die verbiedt het vernietigen, doden en verwonden van beschermde dieren- en plantensoorten en het wegnemen van hun verblijfplaatsen. In de gebouwde omgeving gaat het vooral om vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen.
Een mogelijke oplossing biedt de Utrechtse aanpak: in het plan van de provincie dragen gemeenten zorg voor een Soortenmanagementplan (SMP), zodat dat niet per pand hoeft en woningeigenaren niet opdraaien voor de kosten. Steden als Nijmegen, Zeist, Den Haag, Amersfoort, Apeldoorn en Utrecht hebben al zo'n SMP, al wil de hoogbouw daarin soms ontbreken. Volgens Dirk van der Woude, hoofdredacteur van de AVB, moet ook Amsterdam als de drommel met zo'n Soortenmanagementplan komen: "Anders gaat het Isolatieoffensief keihard op deze betonnen muur stuklopen. Hetgeen buitengewoon onwenselijk en spijtig zou zijn."
Het is overigens niet duidelijk of de Raad van State genoegen neemt met zo'n aanpak. Vleermuizen gebruiken in de loop van het jaar soms verschillende verblijfplaatsen. Ze nestelen zich vooral in woningen tijdens de maanden april-augustus om hun jongen groot te brengen, aldus de site natuurpunt.