Het Rijk wil het verduurzamen van woningen door Vereniging van Eigenaren (VvE's) gemakkelijker maken. De invloed van tegenstemmers of niet-stemmers wordt ingeperkt. Ook wordt het subsidiepakket uitgebreid. Demissionair minister De Jonge hoopt zo dat meer VvE's werk gaan maken van het isoleren van woningen. De verduurzaming van woningen in VvE-beheer loopt namelijk achter, aldus De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Zo raakt het doel van 55 procent CO2-reductie in 2030 voor de gebouwde omgeving uit zicht.
Dat die verduurzaming achterloopt komt volgens de minister mede door de moeilijke besluitvorming in VvE's. Appartementeneigenaren moeten bijvoorbeeld gezamenlijk besluiten over isolatiemaatregelen. Voor besluitvorming in vergadering geldt niet alleen vaak een opkomsteis (quorum), maar moet ook een ruime meerderheid van de aanwezigen akkoord gaan.
Het voorstel van De Jonge is voor verduurzamingsmaatregelen de opkomsteis te laten vallen en een meerderheidsstem (50 procent+ 1) te laten volstaan. En bij complexen met zowel huurders als kopers ('gespikkeld bezit') is het voorstel dat voortaan niet meer 70 procent van alle huurders, maar 70 procent van de op het voorstel reagerende huurders moet instemmen.
De subsidie voor VvE’s (SVVE) wordt uitgebreid met meer mogelijkheden van procesbegeleiding, die gecombineerd kan worden met de gemeentelijke subsidies. Eerder werd al de rente van de VvE-Energiebespaarlening van het Warmtefonds met 1,5 procent verlaagd. Gemeenten kunnen hun NIP-budget voor de lokale aanpak van het nationaal isolatieprogramma (ruim 1 miljard euro) en energiearmoede (568 miljoen) ook inzetten om VvE’s te helpen bij verduurzaming.
De Jonge wil het wetsvoorstel halverwege 2024 in internetconsultatie brengen. De inwerkingtreding zal niet eerder zijn dan in 2026.