Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadgenoot biedt bewoners ATVA-gebouw meer wooncomfort

Image

Stadgenoot heeft het afgelopen jaar het bijna honderd jaar oude ATVA-gebouw in Amsterdam-Centrum gerenoveerd. De bewoners van de 171 sociale huurwoningen zijn verlost van het verkeerslawaai van de Marnixstraat. Ook zijn installaties vervangen en is een asbestsanering uitgevoerd.

ATVA staat voor Amsterdams Tehuis voor Arbeiders. In 1918 werd op initiatief van Louise Went een woongebouw voor 360 ongehuwde arbeiders gerealiseerd. Haar echtgenoot, architect J. E. van der Pek, zorgde voor het ontwerp. Na een fusie in de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam het gebouw van de Vereniging Amsterdams Bouwfonds in bezit van het toenmalige AWV. Aansluitend werden de krappe kamers in het gebouw verbouwd tot 171 zelfstandige huurwoningen. Juist bij die verbouwing is er veel asbest in plafonds en leidingkokers verwerkt.

De aanwezigheid van asbest, geluidsoverlast van het verkeer en het slechte energielabel waren voor Stadgenoot aanleiding het monumentale gebouw grondig aan te pakken. De werkzaamheden door Van Wijk Vastgoedonderhoud bestonden uit het vervangen van plafonds, vernieuwing van cv-ketels, schilderwerk, het verhelpen van vochtdoorslag en het aanbrengen van voorzetramen en -wanden. Ook is sprake van een kleine uitbreiding. In het souterrain worden twee woningen toegevoegd. Dat is mogelijk doordat de buizen van het oude collectieve verwarmingssysteem zijn verwijderd. De corporatie investeerde circa zeven miljoen euro in de verbetering van het pand. Ook verstrekte de gemeente Amsterdam subsidie voor de aanpak van de buitengevel.

De individuele bewoners moesten voor de renovatie twee weken hun huis uit. Hun spullen werden opgeslagen bij een verhuisbedrijf. "Tien dagen niet in je huis en niet bij je eigen spullen, is niet voor iedereen leuk," zo verklaart de bewonerscommissie. "Maar we krijgen daar duidelijk iets voor terug: minder geluidsoverlast, minder stookkosten en een eigen energierekening, zonder huurverhoging."