Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad van State zet opnieuw streep door woningbouwplan in Hamerkwartier

Image

Amsterdam heeft geen goed zicht op de risico’s van woningbouw rond de chemische fabriek van Ketjen (dochteronderneming van Albemarle) in Noord. De Raad van State herhaalt deze conclusie in een nieuwe uitspraak over een bouwplan in het Hamerkwartier. Ditmaal gaat het een plan voor 1.700 woningen op het voormalige Draka-terrein. Het beroep van Albemarle wordt gegrond verklaard en daarmee kan het  bestemmingsplan voor dit gebied de prullenbak in.

Op 13 maart vernietigde de Raad van State al het bestemmingsplan voor ‘Exclusiva Hamerkwartier’. Een plan met 350 woningen, een basisschool met kinderdagverblijf, bedrijven en maatschappelijke voorzieningen op het voormalige terrein van het bedrijf Exclusiva. De nieuwe uitspraak betreft een veel groter plan voor 1.700 woningen.

De argumentatie is gelijkaardig: er bestaat het risico dat bij een calamiteit bij het chemiebedrijf giftige stoffen vrijkomen waaronder nikkelhydroxycarbonaat. De gemeente heeft onvoldoende onderbouwd of en waarom deze risico's aanvaardbaar zijn voor de toekomstige bewoners van het gebied. Daarom voldoet het huidige gemeenteraadsbesluit niet, aldus de Raad van State. Er was op het moment dat de gemeenteraad instemde niet alleen te weinig informatie beschikbaar over de risico’s, maar de informatie die er was, was bovendien onvolledig of onjuist.

De uitspraak is een geweldige tegenvaller voor de bouwambities van de gemeente Amsterdam. Hamerkwartier is een van de grote woningbouwlocaties van Amsterdam, en ook de aanlandingsplek voor de toekomstige brug. De hoofdstad wil hier een woon- en werkgebied creëren met zo'n 6.500 woningen.

Een woordvoerder van wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw) laat in Het Parool weten de uitspraak teleurstellend te vinden. De wethouder verwacht het bestemmingsplan overeind te kunnen houden door met nieuwe onderzoeken de risico’s beter in kaart brengen, zodat de gemeenteraad beter geïnformeerd kan worden. "Daar hebben we alle vertrouwen in.”

Image
Fabriek van dochteronderneming Ketjen van Albemarle in Amsterdam Noord