Overslaan en naar de inhoud gaan

"OZB-verhoging kost Amsterdamse woningcorporaties ruim 12 miljoen euro per jaar"

Image

De aangekondigde verhoging van de OZB met 27 procent zet de doelen van de Amsterdamse prestatieafspraken zwaar onder druk. Dat stelden corporatiebestuurders dinsdagavond bij een expertmeeting voor raadsleden. "Wij verwachten dat de corporaties in totaal zo'n 12 à 12,5 miljoen euro extra belasting moeten betalen", stelde Anne-Jo Visser, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). Dat gaat volgens haar linksom of rechtsom ten koste van investeringen in nieuwbouw, verduurzaming, onderhoud of leerbaarheid.

Bij het afsluiten van de vierjaarlijkse prestatieafspraken in maart 2024 was niets bekend over deze enorme verhoging. Volgens onder andere Dave Dijkmans van Lieven de Key wordt het bijna onmogelijk om alle afgesproken doelen nog te realiseren. "Dit zijn kosten die we niet konden voorzien." Bestuurder Erik Gerritsen rekende uit de losse pols voor dat de corporaties per jaar 1.100 tot 1.200 woningen minder kunnen financieren als de verhoging volledig ten laste zou komen van nieuwbouwplannen, uitgaande van 4 procent rente en ongeveer 3 ton bouwkosten per woning. Nico Overdevest van Rochdale: "Elke corporatie zal daar andere keuzes in maken. We zitten daar nog aan te rekenen. "

Amsterdam had een relatief laag OZB-tarief. Na de verhoging blijft die in de buurt van het landelijk gemiddelde, maar de corporaties betogen dat veel andere kostenposten in Amsterdam veel hoger uitpakken. Dat geldt niet alleen voor erfpacht, leges en parkeerkosten, maar ook voor  renovatie- onderhouds- en nieuwbouwkosten.
Gerritsen heeft zich ook geërgerd aan het frame dat wethouder Van Buren bij de bekendmaking optrok dat de gemeente ervoor had gekozen de noodzakelijke belastingverhoging te leggen op de 'sterkste schouders': de woningeigenaren. Maar de grootste woningeigenaren zijn de corporaties. De rekening komt dus bij de sociale huurders.

Annet Terpstra, VvE voorzitter van een complex in Osdorp sloot zich daarbij aan. Veel woningeigenaren in Nieuw-West hebben volgens haar helemaal geen sterke schouders: "VvE's in Nieuw-West proberen al jaren hun begroting sluitend te krijgen. Wij willen verduurzamen en moderniseren. Wij krijgen dat bestuurders vaak niet voor elkaar vanwege de kosten. Met deze verhoging dwarsboomt de gemeente de verduurzaming nog meer."

De AFWC hoopt nog op compenserende maatregelen. De aangekondigde 10 miljoen extra om de bouw van betaalbare woningen mogelijk te maken is volgens Gerritsen nog niet eens een sigaar uit eigen doos. In de praktijk zullen de corporaties maar op een deel van dat bedrag aanspraak kunnen maken.
 

Trefwoorden