Overslaan en naar de inhoud gaan

'Operatie Lood Eruit' is gestart, kraanwater in honderden woningen voldoet niet aan normen

Image
Ymere is in Amsterdam-Noord gestart met de 'Operatie Lood Eruit'. Daarbij worden in honderden woningen in de tuindorpen Buiksloot en Nieuwendam oude loden waterleidingen vervangen. Maar veel buurtbewoners zullen nog geruime tijd nog naar de 'dorpspomp' moeten voor veilig drinkwater. De loodproblematiek speelt sinds een buurtbewoner afgelopen zomer ontdekte dat er teveel looddeeltjes in het drinkwater zaten. 
 
Nadat Ymere overtuigd was geraakt van de ernst van de situatie is de corporatie de afgelopen maanden een uitgebreid onderzoek gestart. Bijna 6.400 woningen zijn onderzocht, het kraanwater is op honderden plaatsen getest, loden leidingen zijn opgespoord en in december zijn enkele proefprojecten gedaan. Complicerend is dat loden hoofdleidingen onder de huizenblokken doorlopen in plaats van in de straat. Dat is de reden dat Waternet de leidingen niet eerder heeft vervangen. Vanaf nu start de 'mega-operatie' om in de honderden woningen zo snel mogelijk de loden leidingen te vervangen. 
 
Generaties zijn opgegroeid met loden waterleidingen, maar al lang is bekend dat lood in drinkwater ongezond is, met name voor jonge kinderen. Ook zwangere vrouwen wordt afgeraden kraanwater te drinken in woningen met loden leidingen. In een recent advies stelt de Gezondheidsraad voor de toegestane concentratie van lood te verlagen van 10 naar 5 microgram per liter. In Amsterdamse woningen zijn wel concentraties boven de 100 microgram gemeten.
Sinds 1960 is het verboden nieuwe loden waterleidingen aan te leggen.  Waternet en PWN hebben sindsdien in Amsterdam-Amstelland alle loden aansluitleidingen vervangen. Maar in woningen kunnen nog wel loden binnenleidingen liggen. Het vervangen daarvan is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar. In de regio Amsterdam staat de stichting !WOON bewoners bij als eigenaren niet reageren om verzoeken om loden leidingen te vervangen. Zij zorgen dan onder andere voor een meetrapport.
Regelmatig blijken dan de concentraties te hoog of zelfs veel te hoog. Loden leidingen kunnen nog voorkomen in alle huizen die zijn gebouwd voor 1960.
 
update 13 januari
Bij hertesten meer lood in drinkwater
AT5 meldt dat de uitslagen van de nieuwe onderzoeken in opdracht van bewoners in flink wat gevallen hogere loodconcentraties melden dan in eerste instantie gemeten. Zoals bij Roos Brouwer uit de Gentiaanbuurt in Noord. Ze huurt haar woning van Ymere. De corporatie verrichtte een eerste test en die uitslag viel enigszins mee: 7,9 microgram lood per liter. Een hertest door een ander gecertificeerd bedrijf leverde een waarde van 15,4 op, boven de wettelijke norm. Zie de AT5-reportage.