Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook medische urgentie alleen voor inkomens tot € 33.614

Ook medische urgentie alleen voor inkomens tot € 33.614

Vanaf 1 januari 2011 worden de consequenties van de Europese staatssteunregels voor woningcorporaties zichtbaar. Corporaties gaan vanaf die datum sociale huurwoningen vrijwel uitsluitend verhuren aan huishoudens met een inkomen beneden € 33.614.

Urgentieverklaringen vanwege een medische indicatie worden niet meer verstrekt aan huishoudens met een hoger inkomen; zij komen namelijk niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. 
Corporatiehuurders die als gevolg van een calamiteit of vanwege stadsvernieuwing een andere woning nodig hebben kunnen nog wel met een hoger inkomen een andere sociale huurwoning krijgen. De inkomensgrens geldt evenmin voor huishoudens die zijn aangewezen op een rolstoelgeschikte woning. Mensen die in 2010 al een urgentieverklaring hebben gekregen en een hoger inkomen hebben, houden ook recht op bemiddeling.

De achtergrond van deze aanpassingen ligt in Brussel. Corporaties ontvangen overheidssteun voor het bouwen van woningen met een huur tot de liberalisatiegrens van € 652,52. De Europese Commissie heeft opgelegd dat die woningen terecht moeten komen bij de lagere inkomens.

Trefwoorden