Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook hogere inkomens willen in de stad blijven

Image

Steeds meer Amsterdammers met een verhuiswens willen in de stad blijven wonen. Dat geldt voor alle inkomensgroepen. De hogere inkomens maken wat dat betreft een sterke inhaalslag (inkomensgroep €43.785 – 2x modaal van 62% in 2011 naar 75% in 2013; hogere inkomens van 60 naar 69%). Het laatste decennium oriënteren ook gezinnen zich steeds meer op Amsterdam zelf, en minder op de regio. Het laatste WiA-2013 rapport over verhuiswensen bevestigt deze langjarige trend.

Veel Amsterdammers vinden dat ze te klein wonen. Het is het belangrijkste motief om naar een andere woning om te zien. Meer huurders willen verhuizen dan kopers. In de corporatiesector speelt de lage waardering voor de buurt daarbij een rol. Voor particuliere huurders zijn de financiën vaak een prikkel.

In de koopsector wordt met name die te kleine woning als verhuismotief genoemd; gezinsvorming of -uitbreiding speelt daar een belangrijke rol bij. De droom van een eengezinswoning (rijtjeshuis, twee-onder-een-kap of een vrijstaand huis) hebben veel Amsterdammers niet opgegeven. Van degenen die beslist willen verhuizen zoekt een derde daarnaar; en van degenen die het buiten de gemeentegrenzen zoekt bijna de helft. Een appartement met lift scoort ook hoog. De belangstelling voor koopwoningen bereikte in 2007 zijn hoogtepunt. Inmiddels is een koopwoning een minder vanzelfsprekend doel geworden. Bijna de helft van de verhuisgeneigden (49%) opteert nu voor een huurwoning en 41 procent voor koop. De belangstelling voor koop in vooral afgenomen bij bewoners van oudere nieuwbouw, zoals in Gaasperdam en Gein.

Deze cijfers staan in het deelrapport Verhuiswensen uit de serie publicaties uit het onderzoek Wonen in Amsterdam 2013 (WiA). In de komende NUL20 worden de resultaten uitgebreider besproken.

Trefwoorden