Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontbrekend riool blijft in Almere Oosterwold nog wel even een hoofdpijndossier

Image

De gemeente Almere blijft nog jaren worstelen met het uitgangspunt om in het ultieme zelfbouwwijk Oosterwold ook de waterzuivering over te laten aan de bewoners. Nu is er weer gedoe rond onterecht opgelegde waterverontreinigingsheffing aan bewoners met een eigen zuiveringsinstallatie, een zogeheten 'IBA' (Individuele Behandeling van Afvalwater). Dat meldt Omroep Flevoland.

Oosterwold trekt vanuit de hele wereld belangstelling. Het beoogde een vrijplaats te worden voor pioniers en zelfstandige geesten. Eigenaren van kavels bouwen er hun eigen huis en gebruiken een fors deel van hun grond voor ‘stadslandbouw’. Maar ze zijn ook zelf verantwoordelijk voor de aanleg van nutsvoorzieningen en de zuivering van het eigen afvalwater. Daar staat een lage grondprijs tegenover. 

Nutsvoorzieningen zo gek nog niet

Tussen droom en daad staan steeds meer praktische bezwaren naarmate het aantal bewoners groeit. Almere besloot geruime tijd terug al bij de verdere ontwikkeling de touwtjes steviger in handen te nemen. Traditionele overheidstaken worden niet meer aan individuele bewoners overgelaten. Zo coördineert de gemeente nu ook de aanleg van de kleinere kavelwegen, de aanleg van nutsvoorzieningen en het ophalen van de vuilnis. Dat bezorgde veel bewoners namelijk wel heel veel 'uitdagingen. Bovendien zijn wetgeving en zorgplichten van overheden in het gereguleerde Nederland niet zomaar uit te schakelen, zo zijn de lessen van Oosterwold.

De idee van eigen waterzuivering is een blunder gebleken. Bewoners gebruiken daarvoor zowel organische (helofytenvijver) als technische reinigingssystemen. Maar al in 2018 luidde het waterschap de noodklok. Het water dat veel Oosterwolders loosden, voldeed niet aan de kwaliteitsnormen. Dat is sindsdien wel verbeterd, maar er kwamen ook meer woningen. Opgeteld kunnen de afvalwatersystemen nooit de niet de geëiste waterkwaliteit afleveren. Lang werd nog de hoop levend gehouden dat het zou volstaan alleen de nieuwe uitleggebieden te voorzien van een riool. Maar vorig jaar werd de meloen doorgeslikt: alle Oosterwolders worden aangesloten op een rioolbuis. Dat gaat de gemeente de komende jaren naar schatting zo’n 65 miljoen euro kosten, nog afgezien van mogelijke claims van huidige bewoners om hun investeringen vergoed te krijgen. Bureau TAUW raamde de vergoeding daarvoor, in opdracht van bewoners van Oosterwold, eerder op nog eens achttien miljoen euro; de gemeente dacht eerder aan zes miljoen.

Vrijgesteld van verontreinigingsheffing

In afwachting van aansluiting op een rioolbuis heeft de gemeente dit jaar het beheer van de IBA's van bewoners overgenomen. Ruim 1.200 huishoudens in Oosterwold zuiveren op deze manier hun afval- en rioolwater, voordat ze dit lozen op het oppervlaktewater. Deze huishoudens zijn vrijgesteld van de verontreinigingsheffing, alleen is er wel een aanslag verstuurd. Nu moeten bedragen worden terugbetaald aan degenen die daar recht op hebben. En dat blijkt volgens de organisatie die namens gemeenten en waterschappen belastingen int een "monnikenwerk". Wordt vervolgd.

Eerdere NUL20-artikelen waarin Oosterwold wordt genoemd

Fred van der Molen

Trefwoorden