Amsterdam verlaagt de eerste boete voor mensen die hun woning aan toeristen verhuren. De boete voor een eerste administratieve overtreding gaat van 8.700 tot 11.600 euro naar 3.000 euro. Eerder had de ombudsman geconstateerd dat de boetes niet proportioneel zijn, dat de communicatie daarover vanuit de gemeente vaak harteloos is en het huidige meldsysteem te ingewikkeld.
Ombudsman Munish Ramlal constateerde dat de overheid het wel heel ingewikkeld heeft gemaakt om een woning tijdelijk aan toeristen te verhuren: "De huidige ‘drietrapsraket’ (vergunning, registratie, melding) nodigt uit tot het maken van fouten." Het is niet vreemd dat een beginnende verhuurder onbedoeld fouten maakt. De ombudsman pleit in zijn aanbevelingsbrief om eerste overtreders een lagere, eerste waarschuwingsboete te geven als er sprake is van een administratieve omissie. Nu wordt altijd de maximumboete opgelegd, ongeacht het verweer en de persoonlijke omstandigheden van de verhuurder. "De bedoeling van het Airbnb-beleid is nooit geweest om het leven van mensen te ruïneren, maar om overlast en woningonttrekking tegen te gaan. Een waarschuwingsboete draagt bij aan dat doel."
In juni besloot de toen kersverse wethouder Zita Pels al het uitdelen van boetes stil te leggen in afwachting van het nieuwe boetebeleid. Desalniettemin ontvingen in september sommige bewoners nog dwangbevelen. Ramlal: "zeer onprettig voor bewoners die al in spanning zitten."
Het nieuwe boetebeleid geldt alleen voor eerste administratieve overtredingen: overtreding van de meldplicht, de vergunningplicht, de registratieplicht en het niet ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. Op deze overtredingen stond een boete van 8.700 euro met een verhoging van 2.900 per overtreding voor een combinatie van meerdere overtredingen. Die boete wordt nu verlaagd naar 3.000 euro, ook als sprake is van meerdere administratieve overtredingen. Dit geldt voor boetes opgelegd vanaf 1 oktober 2021. Voor 'herroepelijke' oudere zaken (44 stuks) geldt een coulanceregeling.
De verlaging van administratieve overtredingen vanaf 1 oktober 2021 kost de gemeente ongeveer 250.000 euro en de coulanceregeling nog eens een half miljoen extra. Volgens wethouder Pels leidt het nieuwe beleid structureel tot 300.000 euro minder inkomsten per jaar. Daar moet nog dekking voor worden gevonden.