Vrijwillig in Purmerend: Ans Biervliet
Flatbewoners winnen strijd tegen verloedering
Sinds Ans Biervliet in 2002 naar de flat de Groene Citer in Purmerend verhuisde voert ze strijd tegen de verloedering. De leefbaarheid in de flat is met name door het enthousiasme van Biervliet inmiddels flink verbeterd. Er is een flatteam opgericht dat onder meer schoonmaakacties en buurtbarbecues organiseert. En bewoners leerden elkaar beter kennen tijdens een van de gezamenlijke maaltijden die Biervliet wekelijks kookt in het wijkgebouw.
Het Oranjefonds stimuleert actief burgerschap. Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld bij het fonds aankloppen voor een financiële bijdrage wanneer ze iets willen organiseren. In maart organiseerde het fonds NL Doet. Op die dag deden 300.000 vrijwilligers in het hele land mee aan door het fonds gesteunde activiteiten in hun eigen buurt. Ook in maart volgend jaar wordt een dergelijke dag gehouden. Beschermheer en -vrouw van het Oranjefonds zijn prins Willem Alexander en prinses Máxima. |
Na een oproep uit het wijkcentrum of er iemand was die een kookgroep wilde opzetten heb ik me aangemeld. Ik kook graag en het leek me een goede manier voor de bewoners om elkaar beter te leren kennen. Buurvrouw Heleen was ook enthousiast en sinds drie jaar kan iedere flatbewoner elke week een driegangenmenu komen eten voor vier euro. Ik ben ‘chef’ maar er zijn altijd genoeg helpende handen. Het menu varieert van Hollandse stamppot tot Indonesische rijsttafel. Jong en oud, gezinnen en alleenstaanden schuiven aan. Gemiddeld zo’n dertig mensen per week.
Ook hebben we een flatteam opgericht. Op Burendag hebben we een grote schoonmaakactie gehouden. We kregen daarvoor geld van het Oranjefonds. Ook kregen we een bijdrage van dat fonds in het kader van de actie NL Doet. Daarvan hebben we een spellendag georganiseerd. Verder hebben we plantenbakjes opgehangen in de hallen en veel bewoners uit alle windstreken hebben meegedaan aan een kunstproject. In iedere hal hangen foto’s, schilderijen en andere kunstwerken. We hebben van die kunstwerken een mooie kalender gemaakt met de titel ‘Wereldberoemd in de Groene Citer’.
Gaandeweg hebben de mensen elkaar beter leren kennen. In het begin vonden sommigen het nog vreemd als iemand ze zomaar gedag zei, maar inmiddels is dat heel normaal. Ook staan de mensen voor elkaar klaar als er iets gebeurt. Onlangs is een woning van een jong gezin volledig uitgebrand. We zijn meteen een inzamelingsactie begonnen. Ook hebben we voor een jonge alleenstaande asielzoeker uit Ethiopië die verdronken was, gezorgd dat er mensen waren op zijn begrafenis. Uiteindelijk stonden er vijftig flatbewoners rond zijn kist in het uitvaartcentrum. Dat is dan erg ontroerend en tekenend voor de saamhorigheid.
Een van de jaarlijkse hoogtepunten is de buurtbarbecue. De eerste barbecue die we hielden was voor ongeveer 160 mensen, tegenwoordig komen er driehonderd mensen op af omdat ook een verderop gelegen flat meedoet. Dat is elk jaar een fantastisch feest zonder wanklank.
Ik vind het fijn om al die dingen te organiseren al word ik er soms wat moe van dat zodra er iets gebeurt, de bewoners meteen bij mij op de stoep staan. Maar de laatste tijd krijg ik er ook steeds meer voor terug. Als ik ziek ben komen ze mij ook helpen en als het nodig is neemt iemand anders de keuken over. Maar het mooiste resultaat is dat we nu in een schone flat wonen waar mensen zich op een prettige manier met elkaar bemoeien.”
Janna van Veen
Het was u wellicht ontgaan, maar 2011 is het Europese Jaar van de Vrijwilliger. Voor NUL20 is het in ieder geval reden om in elk nummer dit jaar aandacht te besteden aan één vrijwilliger en/of vrijwilligersorganisatie. Deze keer Ans Biervliet uit Purmerend. Meer info over de campagne Vrijwillig Amsterdam is te vinden op: www.amsterdam.nl/vrijwillig |
Trefwoord