Raakt de stad door het toenemende aantal expats uit balans? SP-fractievoorzitter Erik Flentge vindt van wel en pleit voor maatregelen. Maar dat is tegen het zere been van D66-fractievoorzitter Reiner van Dantzig. “We moeten onze uit het buitenland afkomstige werknemers, vaak mensen met een heel gewoon inkomen, niet tot zondebok maken.”
JAErik Flentge(Fractie-voorzitter SP Amsterdam)
“We moeten zorgen voor meer betaalbare woningen en pleiten voor verdergaande markregulering, maar dat is niet genoeg. De balans is verstoord. Cijfers tonen aan dat er veel kennismigranten met hogere inkomens naar de stad komen. Zij genieten belastingvoordelen. Dat voordeel kunnen zij benutten om huren te betalen die Amsterdammers niet altijd kunnen opbrengen. Sterker: hebben die expats niet zo’n hoog inkomen, dan kopen hun werkgevers huizen of betalen de huur. Dat laat zijn sporen na op de woningmarkt. Meer dan 40.000 mensen hebben de stad noodgedwongen moeten verlaten. Niet zelden gezinnen. We weten ook dat het veel oudere jongeren niet lukt een betaalbaar huis te bemachtigen. Voor die Amsterdammers moeten we meer doen. Door Amsterdammers vaker voorrang te geven op een nieuwbouwwoning. En de introductie van een woonplicht kan ‘buy to let’ door kleine en grote beleggers doen afnemen.
| NEEReinier van Dantzig (Fractie-voorzitter D66 Amsterdam
“Wie zijn die expats? We hebben het over mensen en hun gezinnen die in het voetspoor van hun bedrijf naar Amsterdam komen. Neem de komst van het Europees Medicijnagentschap. Een groot deel van hen vestigt zich overigens niet in de hoofdstad. En we hebben het over jonge internationale werknemers. Spanjaarden, Grieken, Portugezen. Jonge mensen die door de economische crisis in eigen land niet zo makkelijk aan de bak komen, maar wel over grote talenten beschikken. Zij vinden in onze stad hun plek op de steeds meer door technologie gedreven arbeidsmarkt.
Ook de regio kan daarin een rol spelen. Een pleidooi voor verbetering van het openbaar vervoer is in onze ogen dan ook verstandiger, dan een pleidooi voor minder expats. Een hek om de stad hoort gewoonweg niet bij Amsterdam.” |
Tekst: Bert Pots