Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Woningproductie moet niet worden beperkt tot Metropoolregio
‘Bouw 40.000 extra woningen in Noord-Holland’

Duizenden Amsterdammers verlaten de stad om in goedkoper en groter te gaan wonen. Daardoor ontstaat tot ver buiten de hoofdstad woningschaarste. Achttien gemeenten in Noord-Holland willen daarom 40.000 extra woningen bouwen. Hun woordvoerder is wethouder Jelle Beemsterboer van Schagen. Volgens gedeputeerde Joke Geldhof is er geen gebrek aan locaties. Zij wil vooral dát er wordt gebouwd. Daar stokt het.

JA

Jelle Beemsterboer

(Wethouder Ruimte & Economie Schagen) 

 

“De achttien gemeenten in Noord-Holland Noord zijn tot de conclusie gekomen dat ze de eigen bevolking onvoldoende nieuwe vestigingsmogelijkheden kunnen bieden. Wethouders worden op straat aangesproken door jongeren dat zij geen woning kunnen vinden. Wij merken bovendien dat onze bouwproductie - 23.000 nieuwe woningen tot 2030 - onvoldoende is om ook nog eens te voorzien in de sterk stijgende woningvraag vanuit de Metropoolregio Amsterdam. Steeds meer Amsterdammers trekken naar steden als Alkmaar en Hoorn. Dat is prima, maar dat maakt wel dat we ons woningbouwprogramma voor de komende vijf of tien jaar moeten opschalen.
Die 40.000 extra woningen kunnen worden gebouwd op binnenstedelijke locaties, op verouderde bedrijventerreinen en in kanaalzones. Of langs de weg van verdichting van reeds voorgenomen bouwlocaties aan de randen van steden. Het is voor die extra woningen niet nodig om in het groen te bouwen. De nieuwbouw kan bestaan uit stadse appartementen of smalle woningen met tuintjes. Of uit de bouw van iets meer ontspannen, maar nog wel relatief dichtbebouwde woonmilieus. Het gaat ons niet om meer mogelijkheden voor dorps of landelijk wonen. Daarvan hebben we genoeg aanbod. De ontwikkeling van centrum-stedelijke of groen-stedelijke woonmilieus past ook bij de woonvoorkeur van de meerderheid van de woningzoekenden vanuit de Metropoolregio.
We hebben ons aanbod gedaan aan de vooravond van de Statenverkiezingen. Politieke partijen denken na over hun verkiezingsprogramma’s. Het feit dat de achttien gemeenten eensgezind voor één bepaalde lijn kiezen, geeft ons hoop dat de politiek ons hoort en dat Noord-Holland de komende bestuurlijke periode tijd wat meer ruimte zal bieden voor woningbouw. Maar ook zonder verkiezingen verwacht de bevolking van ons, dat we plannen ontwikkelen om de extreme krapte op de woningmarkt te bestrijden.”

 

 

NEE

Joke Geldhof

(Gedeputeerde RO provincie Noord-Holland)

 

 

Het is goed dat de regio Noord-Holland Noord de handen ineen slaat en een bijdrage wil leveren aan het oplossen van dit probleem. Voor een groot deel zijn we het met elkaar eens. Er wordt onvoldoende gebouwd. Ook ik zie een stijging van het aantal verhuizingen richting Alkmaar en Hoorn. En ik ben blij dat de gemeenten in Noord-Holland Noord net als de provincie de voorkeur geven aan binnenstedelijk bouwen, nabij OV-knooppunten. Met die binnenstedelijke locaties kunnen ze aan de slag.

Maar ik zie geen heil in het verdriedubbelen van de plancapaciteit. Het probleem zit hem niet in onvoldoende plancapaciteit, maar in het stokken van de bouwproductie. Daar moeten we onze energie met elkaar op inzetten. Dat kan bijvoorbeeld door gemeenteambtenaren in te zetten voor het verder brengen van plannen op huidige bouwlocaties, in plaats van voor het vinden van nog meer potentiële bouwlocaties. Als provincie hebben we budget beschikbaar gesteld gemeenten te helpen financiële en capaciteitsproblemen op te lossen. We bespreken graag met de regio hoe we ook in Noord-Holland Noord plannen voor de korte termijn kunnen versnellen.

 

Het liefst wil ik uit een getallendiscussie blijven, want daar wordt geen extra woning door gebouwd. Maar toch wat feiten op een rij. Voor de Metropoolregio Amsterdam zijn tot 2040 zo’n 220.000 woningen nodig. Gemeenten in de MRA hebben zelf voor meer dan 400.000 woningen locaties in beeld.
Het is voor Noord-Holland Noord zaak flexibel in te spelen op ontwikkelingen in de toekomst. Dat is niet door nu al voor nog eens 40.000 woningen extra locaties en bouwplannen in te plannen, maar vooral door te bouwen op locaties die al beschikbaar zijn en door te zorgen dat knelpunten bij plannen of in de bouw worden opgelost.”

Tekst: Bert Pots
 

In de rubriek De Kwestie stelt NUL20 actuele maatschappelijke en politieke vraagstukken aan de orde. Discussieer mee.