Vorig jaar hebben de Amsterdamse corporaties slechts voor een halve megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is veel te weinig, vindt GroenLinks-raadslid Jasper Groen. Hij verlangt per direct een versnellingsplan. Eigen Haard-bestuurder Bert Halm deelt zijn frustratie. Maar corporaties werken op andere manieren wel volop aan de energietransitie.
JAJasper Groen (raadslid GroenLinks)"Vorig jaar hebben de Amsterdamse corporaties slechts voor een halve megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is veel te weinig, als we bedenken dat corporaties hebben toegezegd in 2020 80 megawatt via zonnepanelen te zullen opwekken. We roepen de corporaties en de wethouders Choho (Duurzaamheid) en Ivens (Wonen) dan ook op onmiddellijk met een versnellingsplan te komen. Anders halen we de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs nooit en komen de doelstellingen uit het landelijke Energieakkoord niet in zicht. We begrijpen niet waarom de corporaties zo afwachtend zijn. Aan voldoende daken ontbreekt het niet. De oppervlakte is zodanig omvangrijk dat zij met zonnepanelen wel 280 megawatt zouden kunnen opwekken. En er zijn tal van subsidiemogelijkheden beschikbaar. Corporaties kunnen gebruik maken van landelijke subsidies of een beroep doen op financiering uit het Amsterdamse Duurzaamheidsfonds. Beide bronnen worden nauwelijks gebruikt. Wij krijgen verder signalen dat milieubewuste huurders die graag zonnepanelen op hun dak willen hebben, weinig gehoor vinden bij hun corporatie. Heel gauw wordt gezegd: dat kan niet. Misschien zijn daar soms goede redenen voor aan te voeren, bijvoorbeeld als een dak op relatief korte termijn zal worden gerenoveerd. Maar ga dan met de huurder in gesprek; ga samen onderzoeken wat er wel mogelijk is. Wellicht kan aansluiting worden gevonden bij initiatieven als De Zoncoalitie. De broodnodige vergroening lijkt een deel van onze corporaties in de praktijk van alledag bar weinig te interesseren. Ze voelen haarfijn aan dat het college er ook weinig prioriteit aan geeft.’
| NEEBert Halm (bestuurder Eigen Haard)
"We werken volop aan de energietransitie. De komende tien jaar verduurzamen we 15.000 woningen. We gaan steeds meer over op hybride ketels, kleinschalige collectieve verwarming, warmtepompen en stadswarmte die energiezuiniger is. We starten met onze Nul-op-de-meterwoningen in de Wegener Sleeswijk. Verder willen bij mutatie over gaan op elektrisch koken. Wij verduurzamen ook door het energieverbruik te verlagen; denk aan woningisolatie en adviezen aan bewoners over energieverbruik. Daarin maken we grote stappen en doen meer dan in Amsterdam is afgesproken. Dat de Amsterdamse corporaties zouden falen in de vergroening, is dus niet op de actualiteit gebaseerd.Met zonnepanelen gaat het minder snel dan gehoopt. We delen de frustratie van Jasper Groen. Feit is ook dat zonnepanelen makkelijker zijn toe te passen op eengezinswoningen. De beste kansen liggen voor ons dus buiten Amsterdam. Sinds 2013 bieden wij huurders aan zonnepanelen te huren. Zij profiteren er ook financieel van. Met ons project HuurdeZon hebben we nu duizend woningen gehaald. Dat heeft langer geduurd dan gedacht, bewoners zijn terughoudend. Recentelijk hebben we in Amsterdam Nieuw-West zonnepanelen aangeboden. Zo’n vijftig procent van de huurder is positief. Minder dan we hadden verwacht. Wij lopen de duurzaamheidsmarathon in een fors tempo. En ondertussen zoeken we naar steeds nieuwe wegen voor lage woonlasten en een laag energiegebruik. Zonnepanelen zijn hierbij een middel. Graag hadden we de inspanningsafspraak van 80 Megawatt gehaald. Dat blijkt niet reëel. Bij de pakken neerzitten doen we niet. We blijven met alle partijen werken aan de energietransitie. Aan die belofte werken we iedere dag."
|
Tekst: Bert Pots
Binnenkort verschijnt een themanummer van NUL20 over verduurzaming van de woningvoorraad