Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Nieuwe bouwhausse

Huizenprijzen stijgen; de voorraad te koop staande woningen neemt af; ontwikkelaars en aannemers overbieden elkaar om bouwlocaties te verwerven. In 2014 werd een recordaantal van 5203 woningen in aanbouw genomen en in het eerste kwartaal van dit jaar al 1488. De bouwproductie kan dit jaar uitkomen op zo'n zesduizend woningen. Nieuwbouwprojecten in Nieuw-West zijn overtekend.
Crisis? What crisis?

Eerst maar even een waarheid als een koe: nieuwbouw is de beste manier om woningschaarste te bestrijden. De sterke groei van de nieuwbouwproductie is dus goed nieuws voor elke woningzoekende. Nieuwbouw zorgt voor een keten van verhuizingen. Dat vorig jaar het aantal vrijkomende woningen in de sociale huursector in de regio Amsterdam voor het eerst sinds jaren weer wat toenam, zou je misschien als een indicatie voor die toenemende doorstroming kunnen zien. Want het kwam niet door een toename van het aantal sociale huurwoningen. Dat nam - door verkoop, sloop en liberalisering - netto af.
Maar, woningzoekende sociale huurder. Put hier niet te veel hoop uit. Het blijft een ramp om een betaalbare huurwoning te vinden. Dat blijkt uit de Rapportage Woonruimteverdeling 2014. De gemiddelde inschrijfduur liep vorig jaar op tot 8,7 jaar en voor een woning melden zich vaak honderden geïnteresseerden.

Dan halen we een tweede koe van stal: als de markt aantrekt, gaan de grondprijzen omhoog. Met alle geklaag van bouwende partijen; met alle bekende politieke dilemma's die daarbij spelen: gaat de gemeente voor de hoogste bieder of blijven andere mooie voornemens nog overeind?
Zoals dat voornemen om ruimte te scheppen voor de vrije huursector en het middensegment in het bijzonder. De vraag naar woningen in dat segment is groot. De productie ervan komt net lekker op stoom, maar als de gemeente de bouw ervan niet heel specifiek blijft faciliteren, worden ze straks niet niet meer gebouwd of verdrongen naar de periferie. Tenminste, als we de beleggers moeten geloven die we gesproken hebben. Die klagen dat bij de huidige versnelde tenderprocedures de hoogte van het bod weer allesbepalend is.
Het zal toch niet zo zijn dat die beweging naar meer diversiteit - meer zelfbouw en vrijesectorhuur - een crisisverschijnsel blijkt te zijn geweest?

Hoofdredacteur NUL20 (2002-2023)