Migranten van en naar Almere per etnische groep |
Binnenlandse migratie in en uit Amsterdam 2005 |
Waar gaat de Amsterdammer heen die een huis buiten de stad wil? Inderdaad: Almere. Vorig jaar trok de stad meer dan drieduizend Mokumers. Die kwamen vooral af op de ruime betaalbare eengezinswoningen in de polderstad. Omgekeerd gingen trouwens meer dan 1700 Almeerders naar de hoofdstad. Volgens O&S gaat het bij deze laatste groep vooral om jongeren die in Amsterdam gaan studeren of simpelweg de geneugten van de grote stad zoeken. Dat verhaal gaat ook op voor een deel van de Amstelveners die het afgelopen jaar in even grote aantallen naar de hoofdstad trokken. Vertrek en vestiging naar en vanuit de buurgemeente houden elkaar in deze plaats veel beter in evenwicht dan in Almere.
Haarlemmermeer en Zaanstad trokken afgelopen jaar ook de nodige Amsterdammers, terwijl maar weinig inwoners uit deze gemeenten naar de hoofdstad verhuisden. Van de grotere ROA-gemeenten is Purmerend nog het minst in beeld als nieuwe woonplaats. Hoewel je over de vrije busbaan toch binnen een half uur op Amsterdam CS bent. Het zal ermee te maken hebben dat Purmerend het stadium van groeikern voorbij is. Als er al Amsterdammers heen trekken, zijn het volgens makelaars vooral inwoners van Amsterdam-Noord. Dat zou ook gelden voor de Mokumers die naar Zaanstad verhuizen. Net als in Purmerend zijn vooral de relatief lage prijzen van nieuwe eengezinswoningen er aanlokkelijk.
Met de grootste groep verhuizers binnen de regio - Amsterdammers die naar Almere trekken - is wel iets bijzonders aan de hand. Waar deze groep tot tien jaar geleden werd gedomineerd door autochtone Amsterdammers, zijn relatief gezien de Amsterdamse Surinamers nu in de meerderheid. Ook het aandeel van andere minderheden als Turken en Marokkanen neemt elk jaar verder toe. In Haarlem is sprake van een heel andere trend. Steeds meer jonge, autochtone en hoogopgeleide Amsterdammers ontdekken de stad als een betaalbaar en sfeervol alternatief voor de hoofdstad. Al ging het in 2005 nog maar om iets meer dan 1200 mensen die Amsterdam verruilden voor de provinciehoofdstad. Makelaars in Haarlem zijn blij met de komst van deze goedverdienende Amsterdammers. Maar anderen ergeren zich juist aan de woningprijzen die door de groeiende populariteit van hun stad de hoogte in zijn geschoten. Het einde van die ontwikkeling is volgens kenners nog niet in zicht.
Fred van der Molen
Bron cijfermateriaal: de Dienst O&S van de gemeente Amsterdam.