De doorstroming op de Amsterdamse woningmarkt moet beter. Het college wil discussie over een andere verdeling van betaalbare huurwoningen. Volgens wethouder Ossel (Wonen en Wijken) is er behoefte aan een helder systeem dat zorgt voor beweging op de markt.
“Amsterdam is een geliefde plek om te wonen maar de Amsterdamse woningmarkt zit op slot. Wij willen dat Amsterdammers sneller en makkelijker aan een woning komen, “ aldus de wethouder. Het huidige verdeelsysteem bestaat sinds 1996 en staat op gespannen voet met de huidige woningmarkt. Betaalbare huurwoningen zijn schaars,de vraag ernaar is veel groter dan het aanbod. Wachttijden zijn op dit moment zo lang dat vaak een levensfase wordt overgeslagen voordat een woningzoekende een woning weet te bemachtigen. Een student komt pas in aanmerking voor een studentenwoning na de studie, een gezin krijgt een grotere woning toegewezen als de kinderen al bijna het huis uit zijn.
In de discussienota worden voorstellen gedaan over wie voorrang moet krijgen, of de huisvestingsvergunning moet blijven en welke rol de overheid nog moet spelen bij de toewijzing van woningen. Ossel schetst vier scenario’s: van een lichte bijstelling tot terugtrekking uit de woonruimteverdeling.
Bij lichte bijstelling ( scenario 1) wijzigen alleen de praktische activiteiten van de gemeente en gaat voorlichting over naar de verhurende partijen. In het tweede scenario blijven huisvestingsvergunning en handhaving bestaan, maar komen er meerdere verdeelsystemen en minder doelgroepen. De focus van de gemeente komt te liggen op de urgent woningzoekenden. De rest wordt overgelaten aan de corporaties. Het derde scenario heeft dezelfde basis, maar de gemeente gaat een stap verder. De huisvestingsvergunning verdwijnt. Evenmin zal er nog sprake zijn van handhaving. In het zwaarste scenario bemoeit de gemeente zich niet meer met woonruimteverdeling. Alleen algemene wet en regelgeving blijft van toepassing. In de zomer van 2011 komt het college met een definitief voorstel.