Overslaan en naar de inhoud gaan

2000 gevallen van woonfraude opgespoord

2000 gevallen van woonfraude opgespoord

In Amsterdam zijn in 2010  ruim 2000 woningen vrijgekomen nadat woonfraude werd vastgesteld. Het aantal meldingen van woonfraude blijft groeien. Dit blijkt uit de cijfers van Bureau Zoeklicht over 2010. Van 'woonfraude' is sprake als woningen, soms zonder instemming van de verhuurder, doorverhuurd. Ook kan een woning voor andere doelen dan huisvesting worden gebruikt, wat weer overlast in de buurt geeft.

Er komen elk jaar meer woningen vrij door de aanpak van woonfraude. Corporaties strijden veel actiever tegen illegale verhuur dan tien jaar geleden. Een belangrijke factor daarnaast is sinds jaar en dag het Bureau Zoeklicht, een breed Amsterdams samenwerkingsverband dat woonfraude bestrijdt. Ruim een derde van de Amsterdammers kent Zoeklicht inmiddels.
Waar onderhuur vroeger bijna als vanzelfsprekend werd geaccepteerd, zou nu uit cijfers van de Dienst O+S blijken dat bijna tachtig procent van de Amsterdammers bereid is woonfraude te melden. In 2010 kwamen er meer dan duizend meldingen binnen bij het meldpunt van Bureau Zoeklicht. Dat gebeurt veelal anoniem. In 114 gevallen daarvan werden woningen gebruikt voor criminele activiteiten. De helft van deze meldingen zijn met goed resultaat opgelost. Het gaat hierbij onder andere over drugszaken, zoals wietplantages. Voor andere zaken loopt het onderzoek nog.
Wethouder Ossel (Wonen en Wijken): “De aanpak van woonfraude draagt er aan bij dat Amsterdammers een eerlijke kans hebben op de woningmarkt. Gezien de huidige krapte op de woningmarkt is het goed dat 2000 mensen die hier wel recht op hebben aan een woning zijn geholpen. De toenemende woonfraude is voor mij een extra reden om in breder verband te kijken naar hoe mensen sneller en makkelijker aan een woning kunnen komen."

Resultaten

In 2010 zijn door de aanpak van Bureau Zoeklicht 635 huurwoningen vrijgekomen en heeft de afdeling Handhaving van de Dienst Wonen, Zorg en Samenleven bij 522 particuliere huurwoningen de onrechtmatige situatie beëindigd. Zoeklicht pakt naast woonfraude ook andere onrechtmatigheden aan waaronder inschrijvings- en uitkeringsfraude. 
De Amsterdamse corporaties hebben naast de Zoeklichtacties nog eens in 852 woningen de onrechtmatige bewoning beëindigd. Hans van Harten, directeur Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties: “Hoewel de aanpak kostbaar en tijdrovend is, blijven corporaties zich inzetten om de schaarse huurwoningen eerlijk te verdelen.”

Zoeklicht is het Amsterdamse samenwerkingsverband tegen woonfraude van de gemeente en grote verhuurders dat in 1995 van start is gegaan. Het project richt zich vooral op de woningen waarvoor een huisvestingsvergunning (huur tot € 554,76) nodig is. In Bureau Zoeklicht werken de gemeente Amsterdam, Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, Vereniging Vastgoedbelang, Makelaarsvereniging Amsterdam en Politie Amsterdam-Amstelland samen.