Overslaan en naar de inhoud gaan

CBRE: ‘Gebrek aan studentenhuisvesting zal nog verder toenemen’

Image

Studenten zullen de komende jaren nog meer moeite hebben om woonruimte te vinden, zo luidt de alarmerende voorspelling van vastgoedadviseur CBRE.  In Amsterdam en andere steden dreigt door een cocktail van een krimpend aanbod en beperkte nieuwbouw het tekort aan studentenwoningen sterk toe te nemen. Studenten wonen in grote mate in reguliere huurwoningen. CBRE voorziet dat het aanbod hiervan de komende jaren sterk zal dalen. Dat komt, aldus de onderzoekers, door de keuzes van de landelijke politiek. Fiscale maatregelen, de verscherping van de eisen voor onzelfstandige verhuur en de verruiming van het gereguleerde middensegment maken dat (particuliere) beleggers het rendement op hun bezit onvoldoende vinden en vaker hun woningen zullen afstoten. Of dat zij dergelijke woningen zodanig vernieuwen en verduurzamen, dat zij uit het betaalbare segment verdwijnen. 

In het verleden hebben overheden, studentenhuisvesters en universiteiten afspraken gemaakt over een nieuwbouwprogramma. Nieuwbouw werpt zijn vruchten af, maar de toekomstige pijplijn aan studentenaccommodaties zal volgens CBRE verdubbeld moeten worden om de tekorten in studentenhuisvesting weg te werken.

Om nieuwbouw aan te jagen zijn volgens deze vastgoedadviseur twee zaken belangrijk. Bouw meer huurwoningen over de hele breedte van de woningmarkt. Dan onstaat meer doorstroming. En realiseer gunstige voorwaarden voor het verhuren en bouwen van studentenwoningen. Met name een herziening van het WWS-puntenstelsel voor onzelfstandige woningen en het wegnemen van barrières voor (tijdelijke) nieuwbouw zou voor verlichting van het kamertekort kunnen zorgen. 

Om de druk op de studentenhuisvestingsmarkt enigszins te drukken, wil het kabinet de instroom van buitenlandse studenten beperken. Het moet volgens CBRE nog blijken of deze maatregel op korte termijn voor verlichting zal zorgen. Omdat universiteiten financieel, maar ook vanuit academisch perspectief gebaat zijn bij internationale studenten, is het maar de vraag of dat aantal omlaag gaat.