NH Bouwstroom, een samenwerkingsverband van woningcorporaties, gemeenten en leveranciers, is deze week gestart met het plaatsen van modulaire woningen voor Parteon in de Rosmolenbuurt in Zaandam. De woningen zijn van Homes Factory. De initiatiefnemers van de NH Bouwstroom zien modulaire woningbouw als belangrijk onderdeel voor de aanpak van de woningnood. De woningen worden geproduceerd in de fabriek en hebben een uitstekende milieuprestatie, terwijl de uitstoot van stikstof en broeikasgassen op de bouwlocatie zelf zeer beperkt is.
De NH Bouwstroom komt op stoom. In 2021 namen zeven Noord-Hollandse woningcorporaties het initiatief voor het gezamenlijk inkopen van conceptwoningen, het standaardiseren van bouwprocessen en voor fabrieksmatige modulaire en circulaire woningbouw. Het moet de bouw versnellen, zorgen voor besparingen en bouwende partijen een gestage productie garanderen waardoor zij kunnen investeren in woningfabrieken. Commercieel directeur Susan Swinkels van Homes Factory: "Voor een industrieel proces heb je een continue productiestroom nodig."
Met die orderstroom lijkt het wel goed te zitten. Homes Factory is dit jaar verhuisd naar een nieuwe veel grotere fabriek en installeert binnenkort de eerste robottechnologie. De orderportefeuille is inmiddels zo gevuld dat opdrachten moesten worden afgewezen. In Amsterdam is Homes Factory bijvoorbeeld één van de leveranciers van de 520 woningen voor Brasa Village. Vanaf 2025 hoopt het bedrijf de productie verder te verhogen naar duizend woningen per jaar.
Aan de basis van de NH Bouwstroom staat Harry Platte, directeur-bestuurder van Parteon. Hij stond dan ook te glimmen bij de plaatsing van de eerste woningen. Terecht, want er is een indrukwekkend aantal stappen gezet om dit initiatief tot wasdom te brengen. Samenwerken tussen corporaties is al niet vanzelfsprekend, laat staan tussen corporaties, leveranciers en gemeenten. Platte: “Met deze plaatsingen laten we zien dat er met een goede samenwerking tussen markt en gemeenten veel tijdwinst te behalen valt in de woningbouwsector. Modulair bouwen in de fabriek is duurzamer, goedkoper, veiliger en schaalbaarder dan traditionele bouwmethoden. Het stelt ons in staat om snel en efficiënt te reageren op de enorme behoefte aan betaalbare, kwalitatieve woningen." Volgens de planning zijn binnen tien maanden na het verstrekken van de omgevingsvergunning de 95 woningen gerealiseerd.
In twee delen
De term 'flexwoning' is taboe in de kringen van de modulaire woningbouw. De woningen in de Rosmolenbuurt zijn volwaardige woningen en bedoeld als permanente woning. Maar ze kunnen indien nodig, worden gedemonteerd en verplaatst. Ze zijn in twee delen aangevoerd, begane grond en bovenverdieping. De 'muren' zijn grotendeels van een op baksteen lijkend composietmateriaal, aangevuld met steenstrips. Er komen wel echte dakpannen op. De woningen zijn voor 95 procent gereed in Brabant op de boot gezet en in Zaandam op de dieplader naar de bouwlocatie vervoerd. Daar zijn de oude woningen gesloopt. De woningen worden op een nieuwe fundering gezet.
Platte benadrukt dat alle kennis van de NH Bouwstroom 'open source' is. "Wij inspireren graag andere regio’s om ook deze stap te zetten.” NH Bouwstroom deed kort geleden ook een oproep aan andere corporaties om zich aan te sluiten. De deelnemende corporaties werken inmiddels aan duizenden betaalbare, duurzame, modulaire woningen.