Woningcorporatie Ymere zal vanaf volgend jaar een zuinige zogeheten HRe-ketel in haar woningen plaatsen op plekken waar vervanging van de oude cv-ketel al was voorzien. Deze nieuwe generatie ketels kan niet alleen warmte opwekken, maar door inbouw van een Sterling-motor ook elektriciteit produceren. Voldoende om een gemiddeld huishouden van energie te voorzien. De HRe-ketel ziet er verder uit als een traditionele HR-ketel. Aan deze ketel hangt nog wel een stevig prijskaartje. Volgens Pablo van der Laan, manager centraal bedrijfsbureau van woningcorporatie Ymere, is de nieuwe installatie meer dan zes keer zo duur als de traditionele HR-ketel. “De nieuwe ketels bevinden zich nog in de ontwikkelfase. Ze zijn moeilijk leverbaar en bovenal duur. De HRe-ketel kost naar schatting tienduizend euro per stuk. Toch zijn we bereid deze investering voor onze rekening te nemen. Ook Nuon levert een extra financiële bijdrage.”
Van der Laan tekent er bij aan dat bij dit project meer komt kijken dan alleen de vervanging van de oude cv-ketels. Er is ook extra scholing nodig om storingen te verhelpen. “Onze huurders vragen uiteraard continue levering van warmte en warm water. Mochten zich storingen voordoen, dan moeten die snel en goed worden verholpen. Installateurs moeten dus worden voorbereid om deze nieuwe installaties op een goede manier te onderhouden. Bij dit project wordt daarom ook veel aandacht geschonken aan scholing van installateurs.”
Bijzonder aan de HRe-ketel is de elektriciteitsopwekking met behulp van een Sterling-motor. Op termijn kan deze motor wellicht worden vervangen door een brandstofcel. Nuon, Ceramic Fuel Cells Ltd en Remeha zijn daarover een ontwikkelingsovereenkomst aangegaan. Of toepassing van een brandstofcel uiteindelijk haalbaar is, dat zal nog moeten blijken. Peter Erich, lid van de raad van bestuur van Nuon, ziet de ontwikkeling van dit soort nieuwe ketels wel als een belangrijke stap naar het thuis opwekken van energie. “Energiebesparende technologieën bij de consument thuis brengen is een van onze grootste uitdagingen voor de toekomst. We gaan met CFCL en Remeha een oplossing bieden ten gunste van het efficiënter gebruik van energie en de reductie van de CO2-uitstoot,”aldus Erich.