Nieuw college wil 30-procentsnorm handhaven en 16.000 nieuwe woningen
Onder de titel ‘Alleen het resultaat telt’ presenteerde het nieuwe college van burgemeester en wethouders afgelopen maand zijn programakkoord. Belangrijkste voornemen van het college op het gebied van volkshuisvesting is het opvoeren van de woningproductie, zodat er in 2006 zestienduizend woningen zijn bijgebouwd. Daarbij wordt vastgehouden aan 30 procent sociale woningbouw, 40 procent voor middengroepen en 30 procent dure woningen.
Om middengroepen beter in staat te stellen een woning te kopen, wordt het aanbod van de Amsterdams Midden Segment Hypotheek verder uitgebreid. Een uitbreiding van het project Zoeklicht moet fraude met woningverhuur tegengaan. Verder wil het college meer mogelijkheden scheppen voor wonen op het water en wil het waar mogelijk bouwen in de stad, vooral om het groen aan de rand van Amsterdam te sparen.
Oppositieleider Maarten van Poelgeest noemt de afspraken die PvdA, VVD en CDA in het akkoord hebben gemaakt flinterdun. “Er staat bijna niets in, maar dat heeft ook wel zijn voordelen bij het tot gelding brengen van een linkse meerderheid in de raad.” Over wat er wèl staat in de woonparagraaf van het akkoord is de GroenLinks-voorman overigens positief.
“Dertig procent sociale woningen bij nieuwbouw is mooi; even leek het percentage op de tocht te staan. In ons verkiezingsprogramma pleitten we voor 40 procent”, aldus Van Poelgeest. Overmaat aan kernvoorraad is volgens de GroenLinkser nodig, omdat er altijd een percentage scheef gewoond zal wonen. Bovendien bestaat er volgens hem in de regio wel degelijk grote behoefte aan goedkope woningen.
“Allemaal mee eens”, zegt Van Poelgeest over de collegeplannen aangaande de Midden Segment Hypotheek, Zoeklicht, compact bouwen en wonen op het water. ‘Wethouder Stadig heeft in een bestuurlijk testament terecht geroepen dat het woonbootbeleid gewoon een puinhoop is. Ik heb er vertrouwen in dat hij het de komende jaren op orde krijgt, als hij het nu oppakt.” [JvdT]