Het tekort aan studentenwoningen zal de komende acht jaar geleidelijk afnemen, zo blijkt uit nieuwe berekeningen van Kences, kenniscentrum voor studentenhuisvesting. Er werd voor 2030 gerekend op een tekort van 57.000 wooneenheden, maar er wordt zoveel bijgebouwd dat in 2032 het tekort rond 42.000 woningen zal uitkomen. Voor de korte termijn is sprake van een tekort aan 23.000 woningen, bijna evenveel als vorig jaar.
Twee jaar geleden ondertekenden beleggers, corporaties, overheden en studentenorganisaties een overeenkomst om 60.000 extra studentenwoningen te bouwen. Volgens studentenhuisvestingsregisseur Ardin Mourik ligt de bouw van nieuwe woningen goed op koers. Wel zijn er onzekerheden over de bereidheid van (internationale) beleggers om ook de komende jaren in hetzelfde tempo te investeren in nieuwbouw.
Voor het eerst in jaren groeit het aandeel uitwonende studenten. Volgens de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting woonde afgelopen collegejaar 46 procent van de Nederlandse hbo- en wo-studenten niet in het ouderlijk huis. Een jaar eerder was dat 44 procent. De groei heeft, aldus Kences, te maken met de herinvoering van de basisbeurs. Amsterdam blijft onverminderd een van de steden met een heel krappe studentenwoningmarkt. Gemiddeld moet 630 euro worden betaald, evenveel als een jaar eerder. Amsterdam is daarmee goedkoper dan Rotterdam. Daar ligt de gemiddelde prijs op 640 euro.