Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeruzalem is nu officieel Rijksmonument

Wijk Jeruzalem is nu officieel Rijksmonument

De wijk Jeruzalem in Amsterdam-Oost krijgt als eerste naoorlogse wijk de status van Rijksmonument vanwege zijn bijzondere architectuur en stedenbouw. Donderdag 11 februari kent minister Plasterk deze status toe tijdens een bezoek aan de wijk. Om dit officieel te bekrachtigen zal hij een stuk van een oude gevel slopen, een nieuwe gevelplaat ophangen en zelf een rode Daf besturen tijdens een ritje door de wijk. Dit alles in aanwezigheid van stadsdeelwethouder mw. Princen en wethouder Gerson.

Jeruzalem

Jeruzalem

Dit vormt tevens het startsein voor de vernieuwing van de wijk. Na jarenlang getouwtrek is er stedenbouwkundig plan gekomen dat de instemming heeft van bewoners, de woningcorporaties De Key en Rochdale, het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, Bureau Monumenten & Archeologie Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Rochdale restaureert 112 woningen die tot monument verklaard zijn en bouwt 455 nieuwe woningen. De Key restaureert 279 bestaande, tot monument verklaarde, woningen.

De buurt Jeruzalem in tuindorp Frankendael (stadsdeel Oost-Watergraafsmeer) is eind 2007 door minister Plasterk op de lijst van de 100 topmonumenten uit de wederopbouw (1940-1958) geplaatst. De rijksbescherming omvat de zes noordwestelijk gelegen bouwblokken (L-vormig), de bijbehorende groene (binnen)hoven, de omliggende groenstructuur en een school met een dubbele H-vorm. Het is voor het eerst dat de aanwijzing geldt voor een deel van de wijk èn het groen èn de openbare ruimte als samenhangend geheel. Jeruzalem dankt zijn naam aan de witte kleur van de woningen, net als woningen in de Israëlische hoofdstad.

Na ruim vijftig jaar voldoen de woningen in Jeruzalem niet meer aan de eisen van deze tijd. De te renoveren woningen worden hersteld in de oorspronkelijke stijl, maar tevens duurzamer en energiezuiniger gemaakt. De stedenbouwkundige structuur en de tuindorpgedachte blijven behouden.

 

Trefwoorden