Bewoners kunnen hun verhuurder dwingen energiebesparende maatregelen te treffen, mits ze bereid zijn een redelijke huurverhoging te accepteren. Dat blijkt uit juridische procedures die Stichting !WOON aanspant tegen weigerachtige woningeigenaren.
Verhuurmakelaar Rappange moet drie appartementen aan de Kramatweg in Amsterdam-Oost verplicht voorzien van dubbel glas en vloerisolatie. Dat bepaalde de rechter begin april. De wetgeving waarop deze uitspraak is gebaseerd bestaat al jaren, maar voor een individuele huurder is het lastig een succesvolle gang naar de rechter te maken. Maar met ondersteuning van Stichting !WOON blijkt dat wel te lukken.
De Stichting heeft namelijk al meer dan tien van dergelijke procedures met succes gevoerd. "En er lopen er nog veel meer", aldus Vincent Feith van !WOON. Feith: "We stellen altijd eerst vast of huurders inderdaad bereid zijn een redelijke huurverhoging te willen betalen. Vervolgens laten we een erkend bedrijf een kostencalculatie maken en stappen daarmee naar de eigenaar. Als die weigert mee te werken volgt een gang naar de rechter. Sinds we daar enkele jaren terug mee zijn begonnen, kiezen verhuurders vaker eieren voor hun geld. Onze berekeningsmethodiek wordt tot dusver namelijk altijd overgenomen door de rechter."
Bij de Kramatweg liet de eigenaar het wel aankomen op een uitspraak. Met voor hem negatieve uitkomst. De rechter verplicht de eigenaar tot het isoleren van de vloer van het appartement op de begane grond en het aanbrengen van dubbel glas in alle drie de appartementen van hetzelfde portiek. Als de eigenaar verzuimt de eisen in te willigen treedt na drie maanden een dwangsom in werking van 250 euro per dag.
Feith: "We benaderen nu ook de huurders van de overige 47 woningen in het complex of ze van hun recht gebruik willen maken."
De vastgestelde huurverhoging bedraagt voor de huurder op de begane grond 31 euro per maand; de twee huurders met alleen glasisolatie gaan zo'n 20 euro meer betalen.
Huurders kunnen het betreffende wetsartikel niet inzetten voor elke verduurzamingsmaatregel. In aanmerking komen het aanbrengen van dubbel glas, van vloer- of dakisolatie of het vervangen van een oude cv-ketel. Plaatsing van zonnepanelen, warmtepompen of elektrische verwarming vallen er niet onder. Feith: "De wet is 13 jaar oud. Er is in de tussentijd flink wat veranderd. We willen nu wel via rechtszaken aftasten in hoeverre de wet opgerekt kan worden, indachtig het uitgangspunt: zuiniger wonen, met een bijdrage van de huurders."