Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten laten subsidies voor flex- en transformatiewoningen liggen

Image

Minister Mona Keijzer is verbaasd dat zo weinig gemeenten subsidie aanvragen voor de realisatie van flexwoningen terwijl "er vele gemeenten flexwoningprojecten gepland hebben". Het ministerie onderzoekt nu de redenen waarom gemeenten (nog) niet aanvragen. "Mogelijk leidt dit tot aanpassing van de subsidieregeling." Dat meldt zij de Kamer bij het overzicht van de toekenningen van de tweede tranche van de regeling.

Voor de Meerjarige stimuleringsregeling flex- en transformatiewoningen is 282 miljoen euro beschikbaar voor de periode 2023-2026, en maximaal 7.800 per woning. Met deze financiële ondersteuning zouden gemeenten 36.000  verplaatsbare woningen of de transformatie van bestaande gebouwen moeten kunnen realiseren. Maar de animo onder gemeenten is uitermate gering. Begin 2024 hebben 22 gemeenten hebben voor  20,6 miljoen toegekend gekregen voor de realisatie van 2.643 flex- en transformatiewoningen. En bij de tweede tranche is van de 74 miljoen euro die beschikbaar was maar 14,5 miljoen toegekend. Er waren slechts 22 aanvragen. Twintig gemeenten kregen geld voor de realisatie van 1.806 flexwoningen en 62 transformatiewoningen. Het ministerie onderzoekt nu waarom zo weinig gemeenten subsidie aanvragen, terwijl zij weet "dat tientallen gemeenten flexwoningprojecten gepland hebben." 

Wim Reedijk, directeur van het Expertisecentrum Flexwonen, kan wel een paar oorzaken bedenken, zo laat hij in het vakblad Cobouw weten. Het bouwen van dit soort woningen is volgens hem voor corporaties en gemeenten best een ingewikkelde puzzel. Het begint al met het vinden van geschikte locaties. Dan vraagt de financiële exploitatie vanwege de tijdelijkheid veel aandacht. Er moet de nodige zekerheid zijn dat de flexwoning nog eens elders kan worden geplaatst of kan worden doorverkocht. Reedijk vindt ook de subsidievoorwaarden te streng, bijvoorbeeld de eis dat de woningen binnen een jaar worden opgeleverd en dat 30 procent bestemd moet zijn voor statushouders of Oekraïners. 

Metropoolregio Amsterdam

De Metropoolregio Amsterdam sloot in februari 2023 een overeenkomst met minister De Jonge om in enkele jaren zo'n 5.000 flexwoningen te realiseren. Voor deze woningen geldt een 'herplaatsingsgarantie'. Dat betekent dat het Rijk en betrokken gemeente de bouwende corporatie compenseren als die na de eerste periode van 10-15 jaar niet kan worden herplaatst. Een deel van deze woningen is inmiddels in aanbouw of in voorbereiding.
In deze tweede tranche van de subsidieregeling kregen de volgende MRA-gemeenten subsidie: Almere, Diemen, Heemskerk, Ouder-Amstel en Uitgeest. In de eerste ronde kregen de regio-gemeenten Amstelveen, Hilversum, Wormerland en Heemskerk een bijdrage.

 

Trefwoorden