"We bouwen de komende jaren een stad in de stad"
Toekomst van Noord
Lange tijd was Noord vooral een gebied van fabrieken en arbeiders. Dat verandert in sneltreinvaart. De grote industriële zones aan het IJ zijn of worden volgebouwd met woningen. Voor welke uitdagingen staat het stadsdeel? Pakhuis de Zwijger organiseerde er een livecast bijeenkomst over.
Erna Berends, stadsdeelvoorzitter van Noord, maakt aan het begin van de bijeenkomst op woensdag 14 oktober in Pakhuis de Zwijger direct duidelijk wat Noord te wachten staat: "We bouwen de komende jaren een stad in de stad." Haar stadsdeel heeft onlangs al het magische aantal van 100.000 inwoners overschreden, in de komende twintig jaar moeten daar nog eens 50.000 inwoners bijkomen. Een enorme operatie die ook nog eens zijn beslag moet krijgen in een bestaand stuk stad. Berends: "In een gebied met beschermd stadsgezicht en natuurlijk met mensen die al in het stadsdeel wonen."
Meer dan glimmende torens
Berends laat aan de hand van een aantal foto's zien dat 'de glimmende torens aan de IJ-oever' niet exemplarisch zijn voor het huidige Noord. Ze wijst op sociaal onveilige plekken, op delen van het stadsdeel die best een stevige transformatie kunnen gebruiken en op de sociale problemen van een aanzienlijk deel van de inwoners van Noord. "Er zijn veel buurten in Noord die niet dagelijks de krant halen, maar waar de leefomgeving en de situatie van de bewoners veel beter kan." Berends wil in de torenhoge ambities van de gemeente ook ruimte voor verbetering van juist die plekken en mensen.
Segregatie tegengaan
Het verbinden van transformatiegebieden zoals het Hamerkwartier en bestaande, naastgelegen, wijken zoals de Vogelbuurt ziet Berends als een belangrijke opgave. De Vogelbuurt is sociaal-economisch een van de zwakste buurten van de stad. Segregatie op de loer. Een gemengd woningaanbod in zowel bestaande buurten als nieuwe wijken is dan noodzakelijk, vindt ook Eric Nagengast, manager vastgoed van woningcorporatie Rochdale. Nagengast vraagt zich wel af of de gemeente voldoende grip op de (her)ontwikkeling van gebieden heeft, zeker als het gaat om de ambities op het vlak van sociale woningbouw. Volgens hem geeft de gemeente vooral ruimte aan marktpartijen en moeten woningcorporaties zoals Rochdale vervolgens maar hopen een deel van een gebied met sociale huurwoningen in te vullen.
Hoger en kleiner
In delen van Noord waar Rochdale – en andere corporaties – al bezit hebben en willen vernieuwen, is het volgens Nagengast desgevraagd goed mogelijk dat nieuwe woongebouwen hoger worden dan de huidige bebouwing van 4 of 5 lagen. “Het kan ook zijn dat woningen iets kleiner worden dan wat men nu gewend is in bijvoorbeeld Nieuwendam of De Banne. Bijvoorbeeld voor ouderen kan een iets kleinere woning voldoende zijn.”
Robert Kohsiek, directeur van Wonam, ontwikkelt en beheert woningen in het middensegment (met een maandelijkse huurprijs tussen 700 en 1200 euro). Het complex Pulse, pal naast Noord/Zuidlijnstation Noord, met ruim 200 woningen nadert zijn voltooiing. Daarmee voegt Wonam in een keer een behoorlijk aantal woningen in het middensegment toe in Noord. Kohsiek geeft desgevraagd aan dat er momenteel geen woningen voor doorstromers uit de sociale huur of het ouderlijke huis uitstromende starters gereserveerd worden voor Noorderlingen. Hij is echter best bereid om een deel van de woningen daarvoor te reserveren. “Ik vind het wel een interessante gedachte en ik denk dat we dat wel kunnen regelen.” Het is een van de mogelijkheden om de huidige Noorderlingen mee te laten profiteren van de stormachtige ontwikkeling die Noord nog te wachten staat.
Joost Zonneveld