In 2020 zijn in Amsterdam 5.932 nieuwe woningen in aanbouw genomen. Dit is bijna 18 procent minder dan het jaar ervoor en beduidend minder dan de ambitie van het huidige college om 7.500 woningen per jaar in aanbouw te nemen. Wethouder Laurens Ivens beschouwt het niettemin als "een immense prestatie, aangezien er door corona ook heel wat projecten vertraagd zijn". De afname zit vooral in de middeldure huur.
Beweeg over de grafiek voor meer productiecijfers per segment per jaar
Amsterdam is voor het zevende jaar op rij gestart met de bouw van meer dan 5.000 woningen. De bijna 6.000 woningen van 2020 is historisch gezien een monsterproductie, maar blijft achter bij de uiterst ambitieuze doelstellingen van het huidige college. Dat zette in op 7.500 woningen per jaar om het enorme woningtekort in de hoofdstad in te lopen.
Zorgenkind: middensegment
Een zorgenkind is de productie van middeldure huurwoningen. Er zijn 575 middeldure huurwoningen (huren van €737 tot €1.027) in aanbouw genomen, een kleine meevaller na het dramatische aantal van het eerste half jaar van 2020 (slechts 78 woningen). Maar de productie blijft heel ver achter bij de doelstelling van het college: gemiddeld 1.670 woningen per jaar. "We zijn er nog niet", concludeert Ivens enigszins eufemistisch. Maar duidelijk is volgens hem dat marktpartijen nog altijd graag deze woningen willen bouwen. Hij verwacht de komende jaren een inhaalslag. Dat optimisme is gebaseerd op afspraken die hij met de institutionele beleggers heeft gemaakt; daarnaast zijn enkele aanvullende maatregelen genomen om de bouw in dit segment te versnellen.
Sociale huurwoningen
Er zijn in totaal 2.812 sociale huurwoningen in aanbouw genomen, waarvan 2.270 door woningcorporaties. Daarmee is een forse inhaalslag gemaakt ten opzichte van de jaren daarvoor. Bovendien werden vooral veel meer reguliere sociale huurwoningen gebouwd: 1.512. In de jaren daarvoor lag dat steevast onder de duizend, met als dieptepunt 2019 met 372 woningen.
Specifiek voor jongeren werden vorig jaar 260 woningen in aanbouw genomen en voor studenten 498. Voor deze doelgroep bouwt met name De Key. Deze woningstichting nam in 2020 835 woningen in aanbouw. Voor het derde jaar op rij bouwt De Key daarmee de meeste woningen in de hoofdstad. Met deze kanttekening dat het vooral om kleine woningen voor jongeren en studenten gaat, zoals de wooncampus Lieven in Nieuw-West. In 2020 ging daar de laatste fase in aanbouw met 538 woningen van in totaal 1.200.
De meeste woningen zijn in aanbouw genomen in stadsdeel Nieuw-West, op de voet gevolgd door Noord. In beide stadsdelen zijn relatief veel sociale huurwoningen door woningcorporaties in aanbouw genomen. Daar zitten grote complexen voor jongeren en studenten bij, zoals de laatste fase van Lieven (538 woningen) van De Key in de Delflandpleinbuurt (zie foto).