Een vijftal professionals uit de volkshuisvesting wil het Duitse model van de coöperatieve woonvereniging naar de Randstad brengen. Startkapitaal is volgens hen het probleem niet, wel het verkrijgen van een geschikte startlocatie in Amsterdam. Men doet een beroep op de gemeente om een locatie beschikbaar te stellen voor dit initiatief voor middengroepen.
In Amsterdam is er sinds jaar en dag één voorbeeld voor een coöperatieve woonvereniging: Samenwerking in Amsterdam Zuid. De vereniging exploiteert sinds 1908 zo'n 800 woningen. In Duitsland zijn er meer dan 2000 Wohnungsbaugenossenschaften die ruim 2 miljoen woningen beheren.
De initiatiefnemers van 'Coöperatief Wonen' willen dit model naar Nederland brengen. "Uit idealisme", zegt Lucas Delfgaauw, oud-directeur van Woningbedrijf Amsterdam. " Het gaat er primair om doelgroepen aan de stad te binden die buiten de boot dreigen te vallen. We hebben een herhaalbaar concept ontwikkeld met per locatie een coöperatieve vereniging."
Doel is kleinschalige woningbouw voor middengroepen te realiseren in gemeenschappelijk eigendom zonder winstoogmerk. Gedacht wordt aan een huurniveau of woonlasten van 700 tot 950 euro per maand. De verwachting is dat de belangstelling daarvoor in stedelijke gebieden en in het bijzonder in Amsterdam groot is.
Volgens Delfgaauw is de financiering eigenlijk het minste probleem. "Vanuit de private equity-hoek is er genoeg belangstelling; we gaan er bovendien van uit dat de bewoners een aandeel van minstens 15 procent van hun woningwaarde kopen. De echte bottleneck zit hem in de grondkosten. Omdat we middeninkomens willen huisvesten kunnen we niet tegen marktpartijen opbieden. Wij roepen dan ook de gemeente of een corporatie op ons in ieder geval een startlocatie met een realistische grondprijs ter beschikking te stellen. Zo gek is dat niet. In in even overspannen woningmarktgebied als München betalen coöperatieve verenigingen ook niet de hoofdprijs. En wij kunnen anders dan beleggers garanderen dat de huren in het middensegment blijven. We hebben bovendien de knowhow in huis om een plan binnen een half jaar rond te hebben."
Naast Lucas Delfgaauw bestaat de initiatiefgroep van Coöperatief Wonen uit Eric van der Putten, Rens Smid, Peter Roelofs, Doede Jaarsma en Evert Bartlema.