College besluit tot halvering aantal stadsdelen
Het college van B&W kiest definitief voor zeven stadsdelen. De hervorming gaat 3600 ambtenaren aan, maar leidt niet tot ingrijpende personeelsreducties. Wel zullen politici-in -spé straks veel meer hun best moeten doen om een plekje in het bestuur te veroveren: er verdwijnen 123 (deel)raadsleden en minimaal 14 bestuurders. Het college betoogt dat deze schaalvergroting gepaard gaat met meer investeringen in buurtgericht werken en burgerparticipatie. De gemeenteraad heeft het laatste woord.
Bij het model van zeven stadsdelen wordt volgens het college het beste de bestuurlijke en operationele kracht van de stad en de stadsdelen versterkt. Als de gemeenteraad met het voorstel instemt, dan zullen de nieuwe stadsdeelorganisaties per 1 mei 2010 van start gaan.
Het college heeft op het voorgenomen besluit van februari van dit jaar reacties ontvangen van Amsterdammers, alle stadsdelen en diverse maatschappelijke organisaties. Het college heeft de reacties betrokken in zijn afwegingen.
De taken en bevoegdheden van de centrale stad en de stadsdelen binnen de dossiers Wmo, jeugdgezondheidszorg, inburgering en re-integratie zijn de afgelopen tijd heroverwogen, waarbij duidelijke afspraken zijn gemaakt over taak- en bevoegdheidsverdeling. Het succes van de ervaringen op deze drie terreinen is voor het college en de stadsdelen aanleiding om nu voortvarend meer onderwerpen aan te pakken waarover nog onduidelijkheid bestaat, en om deze aanpak duurzaam te maken.
Het college zal vier kwartiermakers aanstellen die de opdracht krijgen om de nieuwe ambtelijke stadsdeelorganisaties in te richten. Het streven is daarbij gericht op meer uniformiteit in de structuur en versterking van de samenwerkingscultuur van de nieuwe stadsdeelorganisaties.
Personele consequenties
Het besluit raakt ongeveer 3.600 medewerkers. Maar voor verreweg de meesten van hen blijven de werkzaamheden gelijk. De meeste dubbele functies zitten op het niveau van het midden- en hoger kader, zoals stadsdeelsecretarissen, management en griffie. De gemeente probeert boventallige medewerkerseen passende functie aan te bieden.
Het college wil de herindeling budgetneutraal laten plaatsvinden. Het college is van mening dat de fusiekosten binnen het Stadsdeelfonds opgevangen kunnen worden. Er is een voorfinanciering nodig van ongeveer 5 miljoen euro voor onder andere de inrichting van de projectorganisatie die de verandering van het bestuurlijk stelsel moet begeleiden.