Door een snelle stijging van de bouwkosten bestaat het risico dat op korte termijn de bouw van 25.000 woningen wordt uitgesteld. Dit concludeert Capital Value na een onderzoek onder ontwikkelaars, corporaties en beleggers. Afnemende bouwproductie kan betekenen dat de ambitie van minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting om tot en met 2030 900.000 woningen te bouwen nu al niet meer haalbaar is.
Gebaseerd op de verwachte groei van het aantal huishoudens en de omvang van de bouwproductie was vorig kwartaal nog de voorspelling, dat het woningtekort de komende twee jaar oploopt naar nationaal 316.000 woningen; gelijk aan 3,9% van de totale woningvoorraad. Door uitstel van bouwprojecten zullen er in 2024 en 2025 minder woningen worden opgeleverd en zal het woningtekort volgens Capital Value nog verder en langer stijgen. Groot-Amsterdam (- 6,7 procent) en Flevoland (- 5,5 procent) horen nu al tot de plekken met de grootste woningtekorten.
De prijzen van bouwmaterialen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Deze prijsstijgingen worden veroorzaakt door een opeenstapeling van factoren. Door de coronapandemie was er al een grote vraag naar bouwproducten met hoge prijzen tot gevolg en door de stijging van de energieprijzen zijn de prijzen van bouwmaterialen als staal, aluminium, glas en stenen nog verder gestegen. Aannemers verlangen bij nieuwe projecten daarom compensatie voor de hogere bouwkosten. De uiteindelijke prijs van een woningproject wordt daardoor ongewis. Voor ontwikkelaars, corporaties, beleggers en particuliere kopers is die onzekerheid niet werkbaar, zegt Marijn Snijders, directeur bij Capital Value.
"Bouwbedrijven, toeleveranciers, woningcorporaties en pensioenfondsen zullen gezamenlijk moeten werken aan een oplossing om te voorkomen dat er open einden blijven in aannemingsovereenkomsten. Een tijdelijke verlaging van de btw op bouwmaterialen voor de woningbouw kan helpen om te voorkomen dat een groot deel van de projecten stil komt te liggen. Ook een garantiefonds voor aannemers kan een waardevolle bijdrage zijn aan het op gang houden van de bouwproductie", aldus Snijders.