Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Redactioneel #97
Woonruimteverdeling

Nog altijd komen delegaties uit Korea, Taiwan en Groot-Brittannië op bezoek om het wonder van de Nederlandse volkshuisvesting te aanschouwen. Maar de glans raakt er wel een beetje af. Neem de wachttijden. Woningzoekenden in de regio Amsterdam moeten al zo'n elf jaar inschrijfduur opbouwen om kans te maken op een woning.
We hebben alle cijfers uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA) eens op een rijtje gezet. Bij de WoningNet-regio Amsterdam staan 390.000 mensen ingeschreven, van wie er 90.000 actief zoeken, er gemiddeld 257 op een vrijkomende woning reageren en 1.125 aan een loting meedoen. De gemiddelde inschrijfduur is vijftien jaar, en van alleen starters elf jaar. In andere deelregio's in de MRA zijn de wachttijden korter, maar de druk op de sociale huurmarkt is overal groot. Alleen in IJmond gaat het redelijk snel.

Wat er aan te doen? Veel bijbouwen, het aanbod vergroten. Natuurlijk, dat helpt het beste, maar het is net als met asfalt aanleggen: de files blijven. Er is altijd woningschaarste geweest en die zal er altijd blijven.
Maar er kan best wat worden verbeterd aan de starheid van het huidige systeem, dat wachten beloont en bewegen ontmoedigt. Een van de meest opvallende ingrepen deze eeuw was de introductie van het loten in 2013. Met name starters en 'spoedzoekers' profiteerden daarvan. En juist deze beslissing is al weer (grotendeels) teruggedraaid in de WoningNet-regio Amsterdam.
Niettemin, of wellicht juist daarom, streven de vijftien betrokken gemeenten en corporaties ditmaal naar een 'fundamentele herziening' van de woonruimteverdeling. In dit nummer kunt u kennismaken met hun uitgangspunten, waarin ze met name beogen de slaagkansen te verbeteren van starters en mensen die met spoed een woning nodig hebben. Dat zijn de 'spoedzoekers', die zich met wanhopige brieven tot de wethouder wenden of zich melden bij de balies van woningcorporaties en gemeenten.
Of dat wat wordt zullen we moeten afwachten. Alles rond woningverdeling leidt in de lokale politiek snel tot heftige tegenstellingen. In dit nummer kunt u kennismaken met de belangrijkste uitgangspunten. Met deze disclaimer: de geschiedenis leert dat ingrijpende voorstellen rond dit thema vele nota’s en besluitvormingsrondes later veelal eindigen in beperkte bijstellingen.

Hoofdredacteur NUL20 (2002-2023)