Amsterdam (WiA). Politici en belangengroepen zien er altijd al reikhalzend naar uit. Manifesteren zich trends waarmee de eigen visie kan worden onderbouwd en nog stelliger uitgedragen? Geven de resultaten een extra argument om te pleiten voor meer dan wel minder sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen of koopwoningen?
Wat zijn de belangrijkste trends? Ten eerste dat die roemruchte 'overmaat' aan gereguleerde huurwoningen in snel tempo verdampt. Ten tweede dat ondanks de bouwinspanningen het tekort in het middensegment verder is gegroeid. De overspannen woningmarkt stuwt de prijzen in de particuliere huursector en de koopsector op, waardoor ze buiten bereik komen van lage en middeninkomens. Daar valt niet tegenop te bouwen. De huurprijs in Amsterdam in de vrije sector ligt nu al gemiddeld boven de 1.300 euro. Niet vreemd dat de roep luider wordt om ook de huren in het middensegment te gaan reguleren.
Een andere poot van het WiA-onderzoek is de ontwikkeling van de leefbaarheid. De Amsterdammer geeft zijn buurt gemiddeld een hele dikke voldoende. Flink wat wijken in Noord, Zuidoost en met name Nieuw-West zitten onder het gemiddelde van 7,5, terwijl de meeste wijken in Oost, Zuid en Centrum hoog scoren. Sinds het eerste onderzoek in 2001 stijgen de leefbaarheidscijfers. Maar - teken aan de wand - deze keer zakte in Centrum de waardering.
Voor de eerste keer werd het WiA-onderzoek in de hele Metropoolregio Amsterdam (MRA) gehouden. Helaas waren de resultaten van dit WiMRA-onderzoek nog niet beschikbaar voor dit nummer. Dat houdt u tegoed voor het juni-nummer. Duidelijk bij voorbaat is dat de hele regio mee schudt op het Amsterdamse waterbed. Overal doet de schaarste zich voelen en stijgen de prijzen. Huizenkopers merken dat flink boven de vraagprijs bieden ook in de Gooi- en Vechtstreek, Zaanstad en de regio Haarlem heel normaal aan het worden is.
Wonen wordt voor startende kopers en huurders duurder en duurder.