"Amsterdamse stadsvernieuwer is stedenschenner"
Kunsthistoricus Vincent van Rossem van Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) heeft op 26 februari in zijn zijn oratie weer eens de staf gebroken over de Amsterdamse stadsvernieuwers. Van Rossem is benoemd hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Met vele voorbeelden beschreef Van Rossem hoe architecten en stedenbouwers zich tot het uiterste inspannen om wijken te slopen. "Vreemd genoeg beschouwden stedenbouwkundigen en architecten de oorlogsschade juist als een geweldige kans om radicale vernieuwingen door te voeren. Reconstructie werd in die kringen van begin af aan beschouwd als de verkeerde keuze." Oorlogsschade is Amsterdam dan bespaard gebleven, maar volgens Van Rossem hebben diverse generaties 'stedenschenners' onder het mom van vernieuwing ook grote schade aangericht. De oostelijke binnenstad is volgens hem nu weer een achterbuurt. Ook in de negentiende-eeuwse wijken is alleen maar schade aangericht door de stadsvernieuwing, zonder enige aantoonbare verbetering voor het stedelijk bouwwerk.
Zijn oratie is volledig in lijn met een column die hij in 2003 voor NUL20 schreef: "Herstructurering is aanslag op onze culturele erfenis". Van Rossem is niet van mening veranderd. Over de plannen voor de aanpak van het oostelijke deel van Tuinstad Slotermeer (waaronder het Van Eesteren Museum) zegt hij: ''Hier zijn de stedenbouwkundige idealen van de Moderne Beweging voor het eerst in Amsterdam tot volle ontplooiing gekomen. Toch zijn de huisvesters vastberaden om ook dit harmonische geheel te transformeren tot een typologische en architectonische chaos.''
Zie ook Het Parool: "Amsterdamse stadsvernieuwer vernielt eigen stad"
Daar vindt u ook een link om de oratie te downloaden.