Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam werkt toch aan vergunningenstelsel voor vakantieverhuur

Image

Amsterdam gaat een vergunningenstelsel voor vakantieverhuur gaat optuigen. Dit laat wethouder Ivens weten in een brief aan de gemeenteraad. Eerder schoot de Raad van State de hoofdstedelijke aanpak met alleen een meldplicht af. Amsterdam zou niet willen wachten op nieuwe landelijke wetgeving, waarvan nog onzeker is wanneer het parlement daarover gaat beslissen.

In een onverwachte uitspraak stelde De Raad van State recent dat voor vakantieverhuur een vergunning nodig is en dat de ingevoerde meldplicht voor vakantieverhuur derhalve niet rechtmatig is. De rechtszaak draaide om de legitimiteit van een boete van 6.000 euro na vaststelling dat een verhuurder haar woning niet had aangemeld voor vakantieverhuur. De betreffende vrouw hoefde haar boete niet te betalen, niet omdat ze haar woning mocht verhuren, maar Amsterdam geen meldplicht zonder vergunningsstelsel had mogen invoeren.
Vervolgens trok Amsterdam voor zo'n vier ton aan uitstaande boetes in. Reeds geïnde boetes gaat de gemeente niet terugstorten indien de bezwaartermijn is verstreken waardoor de boetes onherroepelijk zijn geworden.

Ivens aarzelde aanvankelijk over het optuigen van een arbeidsintensief vergunningstelsel, vooral omdat de nieuwe Wet Toeristische Verhuur gemeenten nieuwe mogelijkheden om vakantieverhuur te reguleren. Maar het is allerminst zeker of de wetgeving wel zoals aanvankelijk gepland voor 1 juli wordt behandeld in de Tweede Kamer. Amsterdam heeft vanwege de ‘juridische zekerheid en duidelijkheid voor de burger’ nu gekozen om dat niet af te wachten en een vergunningenstelsel in te voeren. De situatie is voorlopig nog zo: vakantieverhuur is verboden, want niemand heeft een vergunning. Maar de gemeente deelt geen boetes uit zolang Amsterdammers zich aan de oude regels houden, waaronder het maximum van dertig verhuurdagen.

Vermoedelijk zal het vergunningstelsel zoveel mogelijk de eerder bestaande situatie herstellen, dus verhuur van woningen toestaan aan maximaal vier personen voor maximaal dertig dagen. Ook werkt het college aan verboden voor vakantieverhuur in specifieke buurten.

Trefwoorden