Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Alleen met lef, focus en ondernemerschap gaan we het redden’

Image

Woningcorporatie de Alliantie doet aan de vooravond van de landelijke Woontop een oproep aan minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting én aan alle betrokken partijen om al die woningzoekenden niet in de kou te laten staan. “Help ons én heel bouwend Nederland om met lef en focus de bouwproductie verder op te voeren”, aldus bestuursvoorzitter Rob Haans. “Succes is alleen mogelijk als iedereen, corporaties, investeerders, bouwers, gemeenten en landelijke overheid, daar de schouders onder zet.”

De Alliantie (58.000 woningen in Amsterdam, Almere, Amersfoort en in het Gooi) staat aan de top van de meest actieve corporaties in ons land. Het afgelopen jaar kreeg de corporatie 1.700 nieuwe woningen opgeleverd; veel meer dan een jaar eerder. Gemiddeld streeft de Alliantie naar 1.300 tot 1.400 nieuwe woningen per jaar.  Maar, zo weet Haans ook, lang niet alle corporaties, ook niet de grote collega-corporaties, zijn even actief. 

Hij benadrukt het belang van meer financiële speelruimte. Het Rijk zou een einde moeten maken aan de Vennootschapsbelasting die corporaties moeten afdragen. Ook dringt Haans aan op verruiming van de maximale leencapaciteit. Grote corporaties zijn na de ondergang van Vestia aangewezen als systeem-corporaties; het maximale bedrag dat zij mogen lenen is uit oogpunt van risicobeheersing beperkt, maar steeds meer corporaties naderen de grens van dat zogeheten ‘leningplafond’. Al lange tijd is deze kwestie onderwerp van overleg, maar concrete vooruitgang ontbreekt.  

Alle partijen hebben in de strijd tegen het woningtekort een bijdrage te leveren, aldus de Alliantie. Een minder beperkend huurbeleid kan zorgen voor meer investeringsruimte, zoals ook ruimte voor de verkoop van sociale huurwoningen eraan kan bijdragen dat de omvang van de nieuwbouwproductie toeneemt. Gemeenten kunnen helpen door procedures sneller en beter af te handelen. Niet op de laatste plaats moeten gemeenten zorgen voor meer (betaalbare) bouwgrond. 

Tijdens de Woontop komende woensdag zal minister Keijzer afspraken maken met Neprom, IVBN, Bouwend Nederland, Nederlandse Vereniging van Makelaars, Vastgoedbelang, IPO, VNG, Unie van Waterschappen, Aedes, Vereniging Eigen Huis, WoningbouwersNL en Woonbond over de bouwambities tot 2030. Grote afwezige is de Pensioenfederatie, de vertegenwoordiger van de Nederlandse pensioenfondsen. Juist om het bouwdoel van 100.000 woningen per jaar te halen, is veel geld nodig van beleggers. Maar volgens de Pensioenfederatie is uit voorgesprekken met het ministerie gebleken, dat het kabinet niet bereid is het investeringsklimaat substantieel te verbeteren.