Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten rekken studietijd op om woning te behouden

Image

De eeuwige student bestaat al lang niet meer, maar oud-studenten bewandelen wel allerlei wegen om maar hun studentenwoning te kunnen behouden. Dat meldde Het Parool in de zaterdageditie. Extra kosten voor het inschrijven bij een nieuwe opleiding of het uitstellen van afstuderen, worden op de koop toegenomen. Dat is altijd nog beter dan dreigende dakloosheid of een peperdure vrijesectorwoning. Soms wordt er ook gewoon fraude gepleegd. Volgens een woordvoerder van DUWO gaat het niet om grote aantallen.

In het Parool-artikel komen verscheidene studenten aan het woord die geitenpaadjes bewandelen om hun studentenwoning te behouden. Sinds de wettelijke invoering van het campuscontract is de woonduur van studentenhuisvesting begrensd tot die van studieduur, plus een half jaar uitloop. Maar de huidige wooncrisis maakt een vervolgstap niet vanzelfsprekend. Een nieuwe inschrijving bij een goedkope particuliere opleiding kan soulaas bieden, zo blijkt. Maar ook het uitstellen van afstuderen of het inschrijven bij een nieuwe studie en dan na enige maanden stoppen, kan een jaar uitstel geven terwijl het collegegeld gedeeltelijk kan worden teruggevraagd. En soms is zelfs het betalen van 2.300 euro  collegegeld een betere optie dan de woning verlaten. Fraude met inschrijfbewijzen blijkt overigens ook voor te komen.

Controle

Volgens een woordvoerder van DUWO kan het niet om grote aantallen gaan: "Dat zouden we moeten dat terugzien in afwijkingen in onze cijfers over doorverhuizingen. Die blijven jaarlijks vrijwel constant.” De studentenhuisvesters kunnen bij de grotere onderwijsinstellingen nagaan of hun huurders daadwerkelijk staan ingeschreven. Bij kleinere opleidingen moet men afgaan op informatie die studenten zelf aanleveren. En er vinden in incidentele gevallen wel eens controles plaats.

 

Trefwoorden