Overslaan en naar de inhoud gaan

Slotfase nadert voor woonwijk Oostenburg in centrum Amsterdam

Image

Ontwikkelaar Being kondigt de start aan van de bouw van De Oosterlingen: zeven  woongebouwen op één van de laatste onbebouwde kavels van eiland Oostenburg. Architectenbureau MVRDV ontwierp een rijkgeschakeerd Amsterdams straatje. Het bouwproject beslaat een totaaloppervlakte van 14.000 m2 en bestaat uit 141 koopappartementen en 550 m2 aan commerciële ruimte.

Daarmee nadert de afronding van een nieuwe buurt, waarbij een oud industrieel gebied om de hoek van de Czaar Peterstraat aangestuurd door Stadgenoot, eigenaar van het gebied, plaats maakt voor een duurzame woon- en werkwijk. “De Oosterlingen staat symbool voor onze toewijding aan het creëren van betekenisvolle en duurzame leefomgevingen. Dit project, in het hart van Amsterdam, slaat een brug tussen de historie van Oostenburg en de behoeften van de hedendaagse en toekomstige stadsbewoners”, aldus Dirk Dekker, mede-eigenaar van Being. Hij spreekt van ‘een samenhangend verhaal, waarin duurzaamheid en biodiversiteit centraal staan’.

Het ontwerp werd ontwikkeld in samenwerking met een omgevingspsycholoog en houdt niet alleen rekening met de natuur, maar ook met menselijk welzijn. “De Oosterlingen brengt balans tussen levendigheid en rust, dankzij een intiem stedelijk landschap met groene daktuinen en gevels die afsteken tegen het industriële erfgoed van het eiland.”

Naast de Oosterlingen ligt nog één onbebouwde kavel, bestemd voor sociale huurwoningen te bouwen door Stadgenoot zelf. Het slotstuk van de nieuwe wijk met 1.900 woningen is het buurtplein, dat samen met buurtbewoners en ondernemers wordt uitontwikkeld.