Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwcrisis

Bouwcrisis - Dit kan er nog wel

De behoefte aan nieuwe en betaalbare woningen is groot. Dat geldt ook voor de wil om meer woningen te bouwen en mensen die op zoek zijn naar een eigen plek een thuis te bieden. Maar de stap van wens naar praktijk is niet altijd makkelijk te maken. Het ontwikkelen van nieuwe gebieden en het bouwen van nieuwe woningen zijn afhankelijk van wisselende economische omstandigheden, eisen van overheden en vertrouwen van consumenten. In deze serie staan de (on)mogelijkheden van de woningbouwproductie centraal, met speciale aandacht voor de Metropoolregio Amsterdam.

  • Europa gaat werk maken van de aanpak van de wooncrisis. Dat beloofde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, bij haar herbenoeming afgelopen zomer. Er komt een Eurocommissaris voor wonen. Wat betekent dit voor de Nederlandse woonsector? We verkennen de mogelijkheden met Robin van Leijen - bij Aedes verantwoordelijk voor de belangenbehartiging bij de EU.  Een verbreding van de staatssteunregels lijkt in aantocht.
    Achtergrondartikel

  • In het tweede kwartaal van 2024 is in de Metropoolregio Amsterdam voor 3.127 nieuwe woningen een bouwvergunning afgegeven. Dat zijn er bijna twee maal zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit een NUL20-analyse van CBS-data. In totaal nam het aantal vergunde woningen in het eerste half jaar met 13 procent toe tot 4.155 woningen. Vooral woningcorporaties zorgden voor deze stijging.
    Achtergrondartikel

  • In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) werden er in de eerste helft van 2024 bijna 30 procent meer nieuwbouwwoningen opgeleverd dan een jaar eerder. Dat betekent niet dat de vlag uit kan. 2023 was namelijk een slecht bouwjaar. Dat vorig jaar ook het aantal verstrekte bouwvergunningen en geslagen eerste palen terugliep betekent weinig goeds voor de naaste toekomst.
    Achtergrondartikel

  • Ruim drie jaar geleden kregen Zaanstad, Haarlem en Amsterdam in het kader van de Woningbouwimpuls (WBI) samen ruim 41 miljoen euro van het Rijk om de bouw van 13.500 woningen te versnellen. Het geld was bedoeld om tekorten op publieke investeringen af te dekken waarbij gemeenten zelf de helft van het ontbrekende geld moesten bijpassen. Hoe staan de betrokken projecten er inmiddels voor?
    Achtergrondartikel

  • De Nederlandse huizenmarkt veert verder op door lagere rente en betere inkomensstijgingen, verwacht ABN Amro. Huizenprijzen stijgen naar verwachting met 6% in 2024 en met 5% in 2025. Het sentiment op de huizenmarkt is in het eerste kwartaal van 2024 verbeterd onder invloed van de veerkracht van de Nederlandse economie. Er is een verder herstel van de huizenprijzen te zien als gevolg van hogere lonen en dalende hypotheekrentes. Beide dragen bij aan het herstel van het vertrouwen.
    Nieuwsartikel

  • In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zijn vorig jaar 10.608 nieuwbouwwoningen opgeleverd, terwijl nog eens 3.827 woningen werden toegevoegd via verschillende transformatieprojecten en andere initiatieven. Het nettoresultaat was een toename van 12.501 woningen. Bijna de helft van deze nieuwe woningen werd gerealiseerd binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam, waar de woningvoorraad met bijna 6.000 woningen toenam. Deze bevindingen komen naar voren uit een analyse van NUL20 op basis van recente…
    Nieuwsartikel