De aannemer is al aan de slag, maar dinsdag 8 september start de renovatie van de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord officieel. Het gaat om woningblokken in het zuidelijk deel van de buurt, tussen de Jasmijnstraat en het Van der Pekplein. In de eerste fase worden 88 sociale huurwoningen en drie bedrijfsruimten gerenoveerd. In totaal worden er in dit project 170 woningen aangepakt.
De woningen in de Van der Pekbuurt zijn tussen 1918 en 1926 gebouwd voor de arbeidersklasse. Architect Jan Ernst Van der Pek heeft de woningen ontworpen. De buurt is innmiddels een beschermd dorps- en stadsgezicht. De nieuwe houten kozijnen krijgen de originele kleuren terug: okergeel, donkergroen en roodbruin (zie artist impression). Niet alleen het casco wordt geheel vernieuwd, maar ook de indeling van de woning. De woningen krijgen naast een nieuwe fundering en nieuwe kozijnen met dubbel glas, een volledig nieuw binnenpakket. De huidige problemen met vocht, tocht, kou en geluidsoverlast moeten dan verholpen zijn en de woningen kunnen weer voor 50 jaar mee.
De eerste 88 woningen blijven na renovatie volledig in de sociale sector. De Van der Pekbuurt heeft nu alleen maar sociale huurwoningen. Eigenaar Ymere streeft er naar op termijn een gemengde buurt te creëren met 60 procent uit sociale huurwoningen. Voor de overige veertig procent, in het gebied ten zuiden van de Jasmijnstraat, zoekt Ymere samenwerking met marktpartijen. Er heeft zich ook een wooncoöperatie aangediend - Copekcabana - die een deel van de woningen wil overnemen. Ymere onderzoekt momenteel de mogelijkheden. De plannen van Copekcabana zijn een onderwerp van de komende PakhuisNUL20 op 21 september.
In de eerste fase keren er 16 van de 64 vaste huurders terug naar een gerenoveerde woning. Ymere benadrukt dat de plannen voor de renovatie in nauwe samenwerking met de Huurdersvereniging Van der Pek en de individuele bewoners tot stand gekomen. "Het samen ontwerpen bevalt zo goed, dat Ymere ook bij de volgende fasen doorgaat met deze werkwijze."
De aanpak van de Van der Pekbuurt zorgde lange tijd voor tweespalt tussen corporatie en een deel van de bewoners. Vorig jaar werd een akkoord bereikt, waarbij de gemeente Amsterdam voor de renovatie 5 miljoen euro beschikbaar stelde. Hiermee is een versnelde aanpak mogelijk geworden. Ymere investeert zelf zo’n 40 miljoen euro in de Van der Pekbuurt: 10 miljoen in de onderhouds- en verbeterbeurt en 30 miljoen in de renovatie.
Zie ook:
Akkoord over aanpak Van der Pekbuurt Amsterdam-Noord (NUL20, 24-03-2014)
Akkoord bewonersparticipatie Van der Pekbuurt (NUL20, 28-02-2013)
Impasse Van der Pekbuurt lijkt doorbroken (NUL20, 12-12-2012)
Sloop Van der Pekbuurt uitgesteld (NUL20, 30-09-2012)