Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeentelijke woonlasten stijgen fors, vooral voor Amsterdammers

Image

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar aanzienlijk. Huurders betalen 8,0 procent meer, eigenaar-bewoners 6,2 procent. Dat komt vooral door een hogere afvalstoffenheffing (+9,1%) maar ook de gemiddelde ozb stijgt flink met 5,2 procent. Dat komt vooral omdat Amsterdam de ozb flink opschroeft, met maar liefst 22,6 procent. Amsterdamse huurders zijn gemiddeld 18,2 procent meer kwijt, gemiddeld zo'n 67 euro op jaarbasis. Voor huiseigenaren stijgen de woonlasten met 106 euro. Overigens zijn de Amsterdamse ozb-tarieven ondanks de verhoging nog altijd relatief laag. Huurders in Zaanstad betalen de hoogste gemeentelijke woonlasten van Nederland: 621 euro. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten van COELO.

COELO staat voor het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden. Voor het jaarlijkse woonlastenonderzoek worden de tarieven van 40 grote gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont. COELO is een onderdeel van de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Het jaarlijkse woonlastenonderzoek wordt gefinancierd door het ministerie van BZK. Gemeenten beslissen zelf of ze extra belastinggeld ophalen om bijvoorbeeld een zwembad of bibliotheek open te kunnen houden. Veel collegeakkoorden sluiten deze mogelijkheid echter bij voorbaat uit: zij leggen vast dat de lastenstijging beperkt blijft tot een inflatiecorrectie. Maar COELO constateert dat in de deze gemeenten de woonlasten niet minder stijgen dan in andere gemeenten. In de eerste plaats komt dit doordat de woonlasten in gemeenten zonder plafond vaak ook niet meer dan met het inflatiepercentage stijgen. Verder zijn er nog aardig wat gemeenten die zich niet aan hun eigen woonlastenplafond houden.
Overigens nemen de gemeentelijke woonlasten maar een beperkt deel in van de totale bijkomende woonlasten (naast huur of hypotheek). Energie en water vormen de grootste uitgavenpost van huishoudens (82%).

Trefwoorden