De wijk De Wierden in Almere-Haven bestaat voornamelijk uit grote eengezinswoningen, veelal in de sociale huur, en appartementen zonder lift. Veel bewoners wonen er al heel lang, inmiddels vaak alleen of met zijn tweeën. Met de bouw van een appartementencomplex op een mooie plek aan de dijk hoopte Ymere hen te verleiden naar een meer passende woning. Dat is gelukt. Het kan dus wel, mits het aanbod aantrekkelijk genoeg is.
Sylvia van Aaken woont al 36 jaar op de Kimwierde in Almere-Haven. Tot voor kort in een ruime eengezinswoning. Ze woonde er vanaf de oplevering, toen zwanger, met haar man. Ze had nog geen moment aan verhuizen gedacht tot ze het aanbod kreeg van Ymere om naar een nieuw appartement om de hoek te verhuizen. "Ik wou helemaal niet weg uit mijn huis. Maar toen begon ik te denken; dit is toch beter voor de toekomst. Ik woon nu alleen in een groot huis en wordt slechter ter been."
Omdat ze er vroeg bij was, kon ze een groot appartement op de begane grond bemachtigen. Dat was voor haar een voorwaarde, vanwege het uitlaten van haar hond. Die is bang voor liften. Minstens zo belangrijk was de locatie, in de buurt: "Ik zou nooit Almere-Haven uit willen. Dat heeft gewoon wat. Het is een dorp op zich."
Van Aaken behoort met 60 jaar tot de jonge 'senioren' van het appartementencomplex, zegt regiomanager Kim Ronner van Ymere: "De helft is aan senioren verhuurd; de gemiddelde leeftijd is 65."
Almere-Haven vergrijst. Veel bewoners willen net als Van Aaken in hun geliefde wijk blijven wonen. Maar aantrekkelijke alternatieven voor hun eengezinswoning zijn er nauwelijks. En tegelijkertijd zijn er juist veel Almeerse gezinnen op zoek naar zo'n betaalbare grote woning.
Om deze senioren te verleiden door te stromen bouwde Ymere in de Wierden, aan de dijk van het Gooimeer, een complex met veertig sociale huurappartementen. "Uiteindelijk zijn er 33 appartementen verhuurd aan mensen uit Almere-Haven onder wie 26 senioren van 55 jaar of ouder ", zegt Ronner. “Op het laatste moment kregen we te maken met een aantal afhakers, die toch met name aanhikten tegen de woninggrootte; die is voor Almeerse begrippen met 64 tot 77 m2 namelijk klein." Een andere reden is dat men toch niet de vertrouwde woonomgeving achter wilde laten.
Wat anderen wel over de streep trok, was de mooie locatie, in de buurt en aan het Gooimeer. Ronner. "De meeste appartementen kijken uit over het water, alles is gelijkvloers en bereikbaar met een lift. Op de binnenplaats is stallingsruimte voor scootmobiels. We hebben er ook voor gezorgd dat de huren gelijk zijn gebleven dan wel zijn afgestemd op de huurtoeslaggrenzen, zodat de huurprijs geen beletsel zou zijn."
Van Groot naar Beter
Ymere heeft vooraf alle huurders die in aanmerking komen voor de Groot naar Beter-regeling in Almere-Haven een persoonlijk aanbod gedaan. Ze konden daarbij eventueel gebruik maken van een wooncoach, een initiatief van de Alliantie en Ymere. De regeling voorziet ook in een verhuisvergoeding van 1250 euro. Huurders kunnen deze vergoeding bij de gemeente aanvragen. Van Aaken: "Die heb ik ook aangevraagd, maar ik heb het nog niet ontvangen."
Ymere verhuurt de vrijgekomen eengezinswoningen weer in de sociale huur aan gezinnen.