Tijdelijke woningen mogen niet tien maar vijftien jaar blijven staan. En een huis dat grotendeels in een fabriek wordt gemaakt (prefab) kan rekenen op vrijstelling van de verhuurderheffing. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen van het programma Flexwonen maken deel uit van de Nationale woonagenda. Ze moeten soelaas bieden aan mensen die met spoed een woning nodig hebben, zoals (internationale) studenten, mantelzorgers en mensen die na een scheiding snel woonruimte nodig hebben.
Onder de noemer van de Crisis- en Herstelwet wordt het nu mogelijk om 15 jaar in plaats van 10 jaar af te wijken van het bestemmingsplan als een locatie geen woonbestemming heeft. Dat maakt de exploitatie financieel rendabeler. Verder bereidt de minister een wetswijziging voor die verhuurders van flexwoningen een vrijstelling geeft op de verhuurderheffing.
De maatregelen ondersteunen de zogeheten woondeals die de minister met diverse regio's aan het sluiten is. Aanstaande maandag tekent de minister afspraken met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, nadat eerder afspraken zijn gemaakt met de stad Groningen en de regio Eindhoven. De woondeal met de Metropoolregio Amsterdam is nog altijd niet rond. Een van de heikele punten is naar verluidt de invulling van de zogeheten 'noodknop', een maatregel om excessieve huurstijgingen van bestaande middeldure huurwoningen te voorkomen.