Kun je een interessante atlas maken over één stad? De makers van de Bosatlas van Amsterdam is het gelukt. Sla het boek op een willekeurige pagina open en je stuit op interessante kaarten en feitjes. Ook curieuze kaarten overigens: zoals alle moordplekken uit Baantjer-boeken, of de locaties van alle echte liquidaties. Maar ook: hoeveel trams er per dag over het Leidseplein rijden of de locaties van financiële instellingen in de grachtengordel.
Al die weetjes, feiten en details maken de atlas zeer afwijkend van reguliere atlassen. Daar gaat het om de grote lijnen en het overzicht. In deze atlas is ook ruimte voor de kleine zaken. Wat heet.
Het valt bij het doorbladeren niet direct op. Maar gelukkig zit er in de stortvloed van kaarten, foto's en feiten ook een overkoepelende structuur. De Bosatlas van Amsterdam is opgebouwd rond acht thema's: wording van de stad, Amsterdammers, publieke diensten, economie, verkeer en vervoer, levensbeschouwing, vrije tijd en vermaak en cultuur. Dan is er nog een hoofdstuk over de afzonderlijke stadsdelen, gevolgd door - natuurlijk - stadsplattegronden.
Bij elkaar levert dit een schat aan informatie over demografie, sociale verschillen, economie, sport, gezondheid, criminaliteit en politiek op. De cartografen hebben zeer fraai werk verricht waarbij geen detail onbelicht lijkt te blijven. Wel eens de plattegrond van begraafplaats de Nieuwe Ooster gezien, geweten waar alle locaties van dancefestivals of kolonies blauwe reigers zich bevinden, in welke landen Toneelgroep Amsterdam optrad?
Wie de hoofdstukken zorgvuldiger doorneemt, merkt met welke zorgvuldigheid teksten, kaarten en grafieken zijn verzameld om bij te dragen aan een consistent verhaal over een aspect van de stad.
Een weldadig boek om af en toe open te slaan. Op de spreekwoordelijke salontafel dus. Met één probleem: over enkele jaren is veel data achterhaald. Dat is de keerzijde van gedetailleerdheid.
De Bosatlas van Amsterdam, €29,95. Uitgever: Noordhof