Overslaan en naar de inhoud gaan

Karakteristieke Beatrixflat wijkt voor vernieuwing Peperstraat Zaandam

Image

De dagen lijken geteld voor de Beatrixflat, de eerste moderne hoogbouw van Zaandam. De karakteristieke 25 meter hoge woontoren van Ulrich en Kamphuis uit het begin van de jaren zestig op de hoek van de Peperstraat en de oostoever van de Zaan moet wijken voor de bouw van woontorens met 140 nieuwe appartementen.
Zo blijkt uit het voorstel van de gemeente Zaanstad voor het nieuwe bestemmingsplan voor de Peperstraat aan de rand van het centrum van Zaandam. Na sloop van de bestaande bebouwing is er in totaal ruimte voor 571 woningen, waarvan 30 procent sociale huur, 20 procent middelhuur of koop en 50 procent vrije huursector of dure koop. Eén woningblok bestaat uit 36 zorgwoningen en maakt deel uit van het totaal aantal sociale huurwoningen. 

Verder is sprake van 4.100 m2 commerciële ruimten, enkele honderden (ondergrondse) parkeerplaatsen en een biodivers, bomenrijk plantsoen om in de zomer een prettiger klimaat te krijgen. De Peperstraat wordt nu gedomineerd door autoverkeer. Vanaf 2019 is er door de gemeente gewerkt aan de plannen voor het vernieuwen van de Peperstraat.