Overslaan en naar de inhoud gaan

Een jaar voorrang: 140 woningen naar zorgmedewerkers en leraren

Image

In 2020 zijn in Amsterdam 140 woningen met voorrang toegewezen aan leraren en zorgmedewerkers. Zij maakten gebruik van de voorrangsregeling voor beroepspersoneel die 1 januari van dat jaar inging. Driekwart van de vraag kwam van zorgpersoneel. Het blijkt lastig vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en de bemiddeling is arbeidsintensief. De regeling voldoet wel aan een behoefte; er waren 1.012 aanmeldingen. Wethouder Ivens kondigde aan dat ook politiepersoneel vanaf 2022 gebruik kan gaan maken van de voorrangsregeling.

De voorrangsregeling moet helpen essentiële beroepsgroepen te behouden voor de stad. In het eerste jaar van de regeling zijn 140 woningen vergeven aan zorg- en onderwijzend personeel. Er blijkt vooral behoefte aan sociale huurwoningen en minder aan middelduur. Van de 140 geaccepteerde woningen zaten 41 in het middeldure segment, waarvan slechts 15 van private verhuurders. "Dit heeft te maken met de kwaliteit en de beperkte vraag naar middeldure huurwoningen", aldus wethouder Laurens Ivens. Een deel van het middeldure bestond uit kleine studio’s met een hoge kale huurprijs in combinatie met servicekosten en dienstenpakketten.
Net als bij eerdere voorrangsregelingen voor beroepsgroepen blijkt het lastig vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Vaak hebben woningzoekenden andere verwachtingen en worden woningen geweigerd, of voldoen kandidaten niet aan de criteria of de eisen van de verhuurder. Woningen worden geweigerd vanwege de prijs/prestatieverhouding, de huurhoogte, de aantrekkelijkheid van de woning of de buurt, het verhuurconcept, woninggrootte en de parkeermogelijkheden. Bij 36 woningen lukte het niet een match te vinden met een woningzoekende.

Ivens wil de efficiëntie van de regeling verhogen, onder ander door het lastiger te maken kieskeurig te zijn. De toegelaten kandidaten krijgen vanaf 2022 nog maar 1 jaar de tijd om een geschikte woning met voorrang te accepteren en zij mogen nog maar twee keer een woning weigeren. Ook wil hij een maximum van 500 instellen op het aantal te bemiddelen personen. Overige belangstellenden worden op een inschrijflijst geparkeerd. Per 1 januari 2021 werd al de urennorm verhoogd naar 28 uur; wie minder werkt komt niet in aanmerking.

Om de informatievoorziening naar de beroepsgroepen te verbeteren opende Amsterdam enkele maanden terug een digitaal Servicecentrum voor onderwijs- en zorgpersoneel. Daar staat informatie over de voorrangsregeling, parkeervergunningen en reiskostensubsidies.

Trefwoorden