Overslaan en naar de inhoud gaan

Driehonderd nieuwe woningen in zuidelijk deel Lodewijk van Deysselbuurt

Image

Woningcorporatie Rochdale gaat met bouwbedrijf Heijmans het zuidelijke deel van de Lodewijk Van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West vernieuwen. In eerste aanleg gaat het om de bouw van een woontoren en een appartementengebouw met in totaal 300 woningen en 1.000 m2 commerciële ruimte. De overeenkomst levert het bouwbedrijf een omzet op van 66 miljoen euro. 

In een later stadium komen daar nog bouwprojecten met zowel sociale huurwoningen, middeldure huur- en koopwoningen bij. In totaal zal Heijmans zo’n 590 woningen ontwikkelen en realiseren: ruim 400 sociale en middeldure huurwoningen voor Rochdale en 184 koopwoningen. Daarnaast wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht en krijgen de bewoners verschillende nieuwe (welzijns-)voorzieningen. “De Lodewijk van Deysselbuurt is één van onze belangrijkste en omvangrijkste opgaven. We zijn blij dat we samen met Heijmans de krachten bundelen en zo de complexiteit aankunnen om een sterke buurt te ontwikkelen waarin iedereen zicht thuis voelt”, aldus Eric Nagengast, directeur vastgoed bij Rochdale.

De Lodewijk van Deysselbuurt in de westelijke tuinsteden van Amsterdam is een naoorlogse buurt met ruim 1.200 woningen. De buurt heeft één van de laagste leefbaarheidsscores van Amsterdam. Het woningaanbod in de Deysselbuurt is eenzijdig: bijna 90 procent van de woningen in de buurt is sociale huur in bezit van Rochdale. Ruim de helft (700) van de woningen wordt duurzaam gerenoveerd, iets minder dan de helft (500 woningen) wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Daarbovenop zijn 600 extra nieuwe woningen gepland. Na de vernieuwingsoperatie telt de Van Deysselbuurt 1.800 woningen: 60% sociale huur, 20% middeldure huur en 20% koop. Vernieuwing en verdichting moet een gemengde, levendige buurt opleveren, waar plaats is voor starters, alleenstaanden, gezinnen en ouderen.