Overslaan en naar de inhoud gaan
Dossier stedelijke vernieuwing

Stedelijke vernieuwing in Amsterdam is een hele puzzel voor gemeente, corporaties, ontwikkelaars en bouwers. Sloop en verdichting zijn onvermijdelijk, inspraak van bewoners is noodzakelijk. Bovendien spelen klimaatbestendigheid, verduurzaming, leefbaarheid en veiligheid een rol. En de ambitie is groot: in de Ontwikkelstrategie 2035 zijn locaties aangewezen, die na 2030 getransformeerd of verdicht kunnen worden om 20.000 nieuwe woningen te bouwen.

  • Hoe maak je van het geluidsbelaste Schinkelkwartier een leefbare stadswijk? Begin april begon de bouw van het eerste wooncomplex in het nieuwe Schinkelkwartier. Aan deze bedrijvenzone tussen de Schinkel en Nieuw Sloten worden tot 2045 zo’n 11.000 woningen en 400.000 vierkante meter bedrijfsruimte toegevoegd. De gemeente moet er veel maatregelen nemen om de geluidsoverlast van de snel- en spoorwegen terug te dringen. “Mensen die voor deze locatie kiezen, moeten beseffen dat het hier nooit…
    Achtergrondartikel

  • Amsterdam moet haar woningbouwambities terugschroeven. Of meer geld beschikbaar stellen voor betere wijken, zo concludeert Rekenkamer Amsterdam in een kritisch rapport over de kwaliteit van wonen in twee belangrijke transformatiegebieden. Woningen in het westelijk deel van NDSM-werf (Noord) en in Amstel III (Zuidoost) zijn vaak klein. Veel mensen wonen er bovendien maar kort, wat ten koste gaat van de sociale samenhang. En het ontbreekt in die gebieden aan voldoende ruimte voor groen en plekken…
    Achtergrondartikel

  • Vastgoedontwikkelaar en -investeerder Breevast is begonnen met de ontwikkeling van de Toorop-locatie bij het Amsterdamse Amstelstation. Aan de Amstel wordt een complex neergezet voor wonen, werken en recreatie. Breevast werkt daarbij samen met Hines, een grote internationale vastgoedontwikkelaar.  De twee torens van het Toorop-complex worden 100 en 125 meter hoog. In de torens komen sociale huurwoningen en middenhuurwoningen, kantoorruimte en voorzieningen voor bewoners en de buurt.…
    Nieuwsartikel

  • Stedelijke herstructurering is vaak gericht op het creëren van gemengde wijken. In de praktijk is er juist sprake van verdringing van bestaande bewoners. Dat concludeert Kim van Balken in haar masterscriptie waarmee ze de Jeroen van der Veer Scriptieprijs 2024 won. Om aan te tonen dat het ook anders kan, formuleerde ze ruimtelijke richtlijnen die ze toepaste bij een herontwerp voor de gesloopte Rotterdamse Tweebosbuurt.
    Achtergrondartikel

  • Amsterdam-Noord krijgt binnen dertig jaar wellicht 60.000 nieuwe woningen. Een flink deel daarvan zal in bestaande wijken worden gebouwd, tot onvrede van bewoners. Ook in de Klipperbuurt zijn plannen voor woningtoevoeging. De bewoners vrezen het verlies van parkeerplaatsen en groen, maar vooral vinden ze dat eerst hun oude schimmelwoningen een verbeterslag verdienen.
    Achtergrondartikel

  • In Amsterdam-Zuidoost worden tot 2040 bijna 30.000 nieuwe woningen gebouwd. Grofweg een derde daarvan moet in bestaande wijken komen. Hoe willen corporaties deze buurten verdichten? Wat is het effect daarvan op bewoners en voorzieningen? Nul20-redacteur Jaco Boer zet de verschillende opties op een rij.
    Achtergrondartikel

  • Amsterdam wil het komende decennium de stadsdelen buiten de ring grootschalig verdichten. Ook in de Westelijke Tuinsteden moeten er veel woningen worden bijgebouwd. Gemeente en woningcorporaties vinden bezorgde buurtbewoners op hun pad. Voor bewonersvereniging ProWest geldt dat het open karakter en de kenmerkende stedenbouwkundige elementen uit de wederopbouwperiode het uitgangspunt bij vernieuwing en verdichting moeten zijn.
    Achtergrondartikel