Meer dan de helft van de wereldbevolking woont en werkt in een stad, en dat geldt ook voor Nederland. Maar als geïntegreerd onderzoeksgebied bestaat ‘stadsstudies’ niet. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte daarom met het programma ‘Urbanisatie & Stadscultuur’ de weg vrij voor het ontstaan van zo’n interdisciplinair vakgebied. Dit boek doet verslag van dat programma.
Greep op de stad, daar gaat het om. Hoe delen we de beschikbare ruimte in, zorgen we voor goede voorzieningen, economische welvaart en leefbaarheid? Maar, wat zijn steden? Gebouwen en ruimtes, wegen en voorzieningen. En tegelijk ook ervaringen, beelden en activiteiten.
‘Nederland stedenland’ is een wetenschappelijk boek. Maar daar hoef je als lezer niet van te schrikken, want begrippen als urbs, civitas of topos, worden keurig uitgelegd. Het betoog is goed te volgen en juist de aandacht voor harde en zachte stedelijke kenmerken maakt dit boek interessant. Boeiend is ook de zoektocht naar een eigen ‘persoonlijkheid’ van steden.
Het boek bestaat behalve uit kaarten en ander beeldmateriaal uit een flink aantal essays van diverse auteurs en eindigt met de onvermijdelijke perspectieven op meer stadsonderzoek. Dit rijke boek brengt de breedte van het onderzoeksgebied en de dilemma’s die er bij horen goed in kaart.
Nederland stedenland, continuïteit en vernieuwing, onder redactie van Ed Taverne c.s., nai010 uitgevers Rotterdam, paperback, 320 pagina’s, ISBN 9789462080065, €24,50